TELEFONSKI RAZGOVOR

Vojni šefovi SAD i Rusije razmijenili mišljenja o smanjenju sigurnosnih rizika

Mark Majli i Valeri Gerasimov razgovarali o zabrinjavajućim pitanjima regionalne sigurnosti

Majk Majli i Valeri Gerasimov. avaz

E. Ć. / Anadolija

22.12.2021

Dok napetosti između Rusije i Sjedinjenih Američkih Država (SAD) nastavljaju eskalirati na političkom nivou, šefovi odbrane dviju zemalja telefonom su razmijenili mišljenja o smanjenju sigurnosnih rizika i sprečavanju mogućih sukoba, javlja Anadolu Agency (AA).



Složili se da će neke detalje razgovora držati u tajnosti

- Predsjedavajući Zajedničkog generalštaba Oružanih snaga SAD-a Mark A. Majli (Milley) razgovarao je telefonom s načelnikom Generalštaba Rusije generalom Valerijem Gerasimovim (Valery) - rekao je glasnogovornik američkog generala Dejv Batler (Dave Butler).

Navodeći da su dvojica vojnih dužnosnika razgovarali o zabrinjavajućim pitanjima regionalne sigurnosti, poput ruskog gomilanja vojnika na ukrajinskoj granici, Batler je rekao:

- Telefonski poziv bio je nastavak komunikacije između dužnosnika kako bi se osiguralo smanjenje rizika i prevencija sukoba. Prema dosadašnjoj praksi, obojica su se složili da će neke detalje svojih razgovora držati u tajnosti.

Samit između SAD i Rusije u januaru

Dok SAD upozorava Rusiju na drugi pokušaj invazije na Ukrajinu, Moskva upozorava SAD i NATO da ne uključuju Ukrajinu u savez. U tom kontekstu, Rusija je podnijela dva nacrta sporazuma Sjedinjenim Državama i NATO-u, u kojima je od SAD-a zatraženo da se obvežu da će odustati od širenja NATO-a na istok i uključivanja zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza.

Upućen je zahtjev da SAD ne uspostavlja vojne baze u zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza i zemljama koje nisu članice NATO-a, da ne koriste infrastrukturu tih zemalja za obavljanje bilo kakvih vojnih aktivnosti, te da ne sarađuju s tim zemljama. Prijedlog Rusije također je uključivao članove o nerazmještanju nuklearnog oružja izvan vlastitog državnog teritorija i o povlačenju takvog oružja razmještenog izvan državnog teritorija.

Očekuje se da će se samit između SAD-a i Rusije, koji uključuje i ova pitanja, održati u januaru.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.