BOŽIĆNA PORUKA

Papa Franjo: Odbacimo polarizaciju, dijalogom zaliječimo podijeljeni svijet

Naši su kapaciteti za društvene odnose pod velikim pritiskom: sve više jača sklonost da se povlačimo u sebe, da sve činimo sami, da se prestajemo truditi upoznavati druge, naveo je papa

Papa Franjo: Putevi dijaloga mogu dovesti do rješavanja sukoba. Agencije

A. Č.

25.12.2021

Papa Franjo je u božićnoj poruci osudio sve veću polarizaciju u osobnim i međunarodnim odnosima, poručivši da se sukobi, od problema unutar obitelji do prijetnji ratom, mogu riješiti samo dijalogom. 

U svojoj poruci “Urbi et Orbi” (Gradu i svijetu), papa Franjo je pozvao ljude i svjetske čelnike da međusobno razgovaraju, umjesto da se zakopaju u rovove, upozorivši da se otuđenost tokom pandemije covida-19 dodatno pogoršala. 

- Naši su kapaciteti za društvene odnose pod velikim pritiskom: sve više jača sklonost da se povlačimo u sebe, da sve činimo sami, da se prestajemo truditi upoznavati druge i zajedno nešto raditi - upozorio je Papa sa središnjeg balkona bazilike Sv. Petra ovog kišnog i vjetrovitog Božića u Rimu. 


Putevi dijaloga

I na međunarodnom novou je, dodao je, vidljiv rizik od izbjegavanja dijaloga i rizik da se zbog ove složene krize radije pribjegne prečacima, umjesto da se krene dužim putem dijaloga.

- Ali zapravo, samo ovi potonji, putevi dijaloga mogu dovesti do rješavanja sukoba i trajnim dobrobitima za sve nas - rekao je papa Franjo.

Pritom je naveo cijeli niz sukoba, napetosti i kriza u svijetu, spomenuvši Siriju, Jemen, Izrael, Palestinska područja, Afganistan, Mijanmar, Ukrajinu, Sudan, Južni Sudan i druge užarene točke.

- I dalje svjedočimo velikom broju sukoba, kriza i neslaganja - rekao je Papa koji je prošle sedmice proslavio 85. rođendan.

Po njegovim riječima, čini se da sukobima ne vidimo kraja i jedva da ih uopće i primjećujemo.

- Toliko smo na njih navikli da se goleme tragedije sada događaju u tišini: riskiramo da ne čujemo jauk boli i jada od velikog broja naše braće i sestara - rekao je Papa.


Spriječi nove nasilne incidente

Pozvao je Boga da “obiteljima podari spokoj i jedinstvo”, pohvalivši one koji nastoje održati obitelji i zajednice na okupu u ovim podijeljenim vremenima.

- Zamolimo ga da nam podari snagu da budemo otvoreni prema dijalogu. Na ovaj svečani dan, zamolimo ga da u našim srcima razbukta čežnju za pomirbom i bratstvom - istakao je papa vjernicima koji su se zbog ograničenja vezanih uz pandemiju i lošeg vremena okupili u neuobičajeno malom broju od svega nekoliko stotina.

Franjo nije propustio spomenuti i Ukrajinu i zatražio od Boga da “spriječi nove nasilne incidente u dugom, tinjajućem sukobu” u toj zemlji. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.