RUSKI MINISTAR

Lavrov: Sigurnosni pregovori sa SAD počinju nakon praznika

Moskva je podnijela nacrt sigurnosnih dokumenata u kojem zahtijeva da NATO uskrati članstvo Ukrajini i drugim bivšim sovjetskim zemljama i prekine vojno raspoređivanje alijanse u srednjoj i istočnoj Evropi

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov. Arhiv

N. Aj.

27.12.2021

Razgovori između Rusije i Sjedinjenih Država o zahtjevu Moskve za zapadnim garancijama koje onemogućuju širenje NATO-a na Ukrajinu počet će odmah nakon novogodišnjih praznika, najavio je u ponedjeljak visoki diplomata Rusije.

- Sa SAD ćemo obaviti glavni posao pregovora, koji će se održati odmah nakon završetka novogodišnjih praznika - rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u intervjuu u ponedjeljak.

Praznici u Rusiji će trajati 10 dana, do 9. januara.

Ranije ovog mjeseca, Moskva je podnijela nacrt sigurnosnih dokumenata u kojem zahtijeva da NATO uskrati članstvo Ukrajini i drugim bivšim sovjetskim zemljama i prekine vojno raspoređivanje alijanse u srednjoj i istočnoj Evropi.

Vašington i njegovi saveznici odbili su dati takva obećanja, ali su rekli da su spremni za razgovore, javlja AP.

Zahtjevi sadržani u predloženom sporazumu između Rusije i SAD-a i sigurnosni sporazum između Moskve i NATO-a, sačinjeni su usred rastućih tenzija zbog raspoređivanja ruskih trupa u blizini Ukrajine što je podstaklo strah od moguće invazije. Rusija je negirala da planira napad na svog susjeda, ali je tražila pravne garancije koje bi isključile širenje NATO-a i gomilanje naoružanja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.