PREMIJER IZRAELA

Benet: Svijet mora zauzeti čvršću poziciju prema Iranu

Iran pregovara s veoma slabe pozicije, kazao je

Premijer Naftali Benet. Agencije

N. Aj. / Fena

28.12.2021

Premijer Naftali Benet (Bennett) izjavio je u utorak da se Izrael neće automatski protiviti nuklearnom sporazumu s Iranom, ali da svjetske sile moraju zauzeti čvršću poziciju.

- Mi nismo neko koji kaže “ne” - izjavio je Bennett u intervjuu za izraelski Vojni radio, pominjući popularni lik iz dječje literature koji se svemu protivi.

Izrael se zalaže za pristup koji je više okrenut postizanju rezultata, kazao je.

- Sasvim sigurno može se postići dobar sporazum. Sasvim sigurno. Mi znamo parametre. Očekuje li se da se postigne sada u trenutnom odnosu snaga? Ne. Zato što postoji potreba da svijet zauzme mnogo čvršću poziciju - kazao je.

- Iran pregovara s veoma slabe pozicije. Svijet se, međutim, nažalost ponaša kao da je Iran u snažnoj poziciji – izjavio je Benet.

Odbio je komentirati opciju izraelskih vojnih akcija protiv Irana, rekavši da se on zalaže za princip “malo priče i puno rada”.

U ponedjeljak su Iran i Sjedinjene Države nastavili indirektne razgovore o spašavanju iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015., dok se Iran usmjerio ka ukidanju sankcija koje su toj državi nametnute, uprkos kako kritičari navode, slabom napretku na suzbijanju atomskih aktivnosti Teherana, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.