NOVOGODIŠNJE OBRAĆANJE

Njemački kancelar Šolc pozvao građane: Ujedinomo se kako bismo pobijedili COVID-19

Apelirao je na sve Nijemce da se vakcinišu usred masivnog petog vala zaraza uzrokovanih varijantom koronavirusa omikron

Šolc: Moramo biti brži od virusa. Arhiv

L. S.

31.12.2021

Njemački kancelar Olaf Šolc (Scholz) u svom je prvom novogodišnjem obraćanju naciji uputio poziv javnosti da se udruži u borbi protiv pandemije.

Šolc, koji je početkom decembra naslijedio Angelu Merkel na mjestu kancelara, apelirao je na sve Nijemce da se vakcinišu usred masivnog petog vala zaraza uzrokovanih varijantom koronavirusa omikron.

- Sada je važna brzina. Moramo biti brži od virusa. Zajedno učinimo sve, i zaista mislim sve, kako bismo konačno pobijedili koronavirus u Novoj godini - rekao je Šolc, prema unaprijed podijeljenom transkriptu njegova govora, prenosi dpa.

Zamolio je za razumijevanje u vezi sa znatno pooštrenim ograničenjima koja su upravo stupila na snagu u Njemačkoj, uključujući ograničenja na privatna okupljanja. Nova varijanta koronavirusa širi se još lakše od prethodnih, rekao je.

- Molim vas, shvatite ova ograničenja vrlo ozbiljno. Radi vaše zaštite, zaštite vaših porodica. Zbog zaštite svih nas - poručio je kancelra.

Pozvao je kritičare mjera države, od kojih su neki posljednjih sedmica pribjegli nasilju, da poštuju druge i drugačije stavove.

- Uvijek će postojati razlike u mišljenjima, ali snažna zajednica može izdržati proturječnosti ako slušamo jedni druge i poštujemo jedni druge - rekao je Šolc.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.