NOVOGODIŠNJA PORUKA

Papa Franjo: Nasilje nad ženama je uvreda za Boga

Budući da majke daruju život, a žene drže svijet na okupu, uložimo više napora da promoviramo majke i zaštitimo žene, kazao je papa Franjo

Papa je novogodišnju homiliju posvetio temama majčinstva i žena. Arhiv

L. S. /Reuters

1.1.2022

Papa Franjo iskoristio je svoju novogodišnju poruku da uputi jasan poziv da se prekine nasilje nad ženama, rekavši da je to uvreda za Boga.

Papa Franjo služio je misu u bazilici Svetog Petra na dan kada Rimokatolička crkva obilježava i svetkovinu Svete Marije Bogorodice, kao i godišnji Svjetski dan mira.

Činilo se da je papa Franjo danas bio u dobroj formi nakon neobjašnjivog incidenta u novogodišnjoj noći gdje je prisustvovao misi, ali u posljednjem trenutku nije ju predvodio, kako se očekivalo.

Na početku mise danas prošao je cijelom dužinom centralnog prolaza bazilike, za razliku od sinoć, kada je izašao sa sporednog ulaza blizu oltara, javlja Reuters.

Papa pati od išijasa koji uzrokuje bol u nogama i to mu ponekad onemogući da stoji duže vrijeme.

Franjo je svoju novogodišnju homiliju posvetio temama majčinstva i žena, rekavši da su one te koje drže na okupu konce života, i iskoristio je da uputi poziv da se prekine nasilje nad njima.

- A budući da majke daruju život, a žene drže svijet na okupu, uložimo više napora da promoviramo majke i zaštitimo žene. Koliko je nasilja usmjereno protiv žena! Dosta! Povrijediti ženu znači vrijeđati Boga - rekao je Franjo.

Tokom italijanskog televizijskog programa prošlog mjeseca, on je rekao ženi koju je pretukao njen bivši muž da se muškarci koji vrše nasilje nad ženama upuštaju u nešto što je "skoro sotonsko".

Otkako je pandemija COVID-19 počela prije skoro dvije godine, papa Franjo se nekoliko puta izjasnio protiv nasilja u porodici, koje se povećalo u brojnim zemljama otkako su mjere protiv Covida mnoge žene ostavile zarobljene sa svojim nasilnicima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.