NOVE TENZIJE

Kina zaprijetila Tajvanu "katastrofom velikih razmjera"

Ako bi separatističke snage koje teže nezavisnosti Tajvana nastavile da provociraju, ili prešle bilo koju crvenu liniju, mi bismo morali da preduzmemo odlučne mjere - poručili su iz Kine

Tanjug / D. H.

Kina i Tajvan

Foto: Arhiv


 Tajvanska predsjednica Tsai Ing-ven poručila je danas Kini da vojni konflikt nije odgovor, ali je Peking uzvratio oštrim upozorenjem da ako Tajvan bude prešao bilo kakvu crvenu liniju to će dovesti do "katastrofe velikih razmjera".

Kina polaže teritorijalne pretenzije na Tajvan i pojačala je vojni i diplomatski pritisak u protekle dvije godine, prenosi Rojters.

"Moramo podsjetiti vlasti u Pekingu da ne procjenjuju pogrešno situaciju i da spriječe ekspanziju vojnog avanturizma", rekla je danas Tsai u svom govoru povodom Nove godine.

Tajvan navodi da je nezavisna zemlja i u više navrata je ponovio da će braniti svoju slobodu i demokratiju, navodi Rojters.

Kineski predsjednik Si Ðinping u petak je poručio da je ujedinjenje s Tajvanom aspiracija koju dijele narodi sa obje strane Tajvanskog moreuza.

- Spremni smo da težimo perspektivi mirnog ujedinjenja, poručio je portparol Kancelarije za pitanje Tajvana u Pekingu Džu Fenglian.

- Ako bi, međutim, separatističke snage koje teže nezavisnosti Tajvana nastavile da provociraju, ili prešle bilo koju crvenu liniju, mi bismo morali da preduzmemo odlučne mjere - poručili su iz Kine.

Težnja za nezavisnošću gurnula bi Tajvan u "duboki ambis" i dovela do "katastrofe velikih razmjera", dodao je Džu.

Više o temi Kina

NA VRH

Podijeli članak na