OD PRVOG DANA 2022.

Ogromno poskupljenje struje i plina u Turskoj, građani u šoku

Kupovna moć turskih potrošača u padu je zbog inflacije koja je porasla za više od 21 posto i pada vrijednosti turske lire nakon niza rezanja kamat

Turska lira je u godinu dana oslabjela gotovo 45 posto u odnosu na američki dolar. Ilustracija

N. Aj.

1.1.2022

Turke je prvoga dana 2022. godine šokiralo povećanje cijena struje i plina, pa izražavaju nezadovoljstvo na društvenim mrežama.

Vijest o većim cijenama energije, benzina, mostarina i automobilskog osiguranja objavljena je nešto prije ponoći.

Cijene struje za kućanstva u 2022. porasle su za 50 posto, a za industriju za čak 125 posto, objavila je Regulatorna agencija za energetsko tržište uz objašnjenje da su porasle cijene energije na svjetskom tržištu.

Cijena prirodnog plina skočila je 25 posto za kućanstva i 50 posto za industriju, objavio je nacionalni distributer BOTAS.

Kupovna moć turskih potrošača u padu je zbog inflacije koja je porasla za više od 21 posto i pada vrijednosti turske lire nakon niza rezanja kamata.

U Istanbulu su maloprodajne cijene u decembru porasle za gotovo 35 posto u odnosu na godinu dana prije, najviše zadnjih godina, objavila je Istanbulska trgovinska komora.

Nova poskupljenja dodatno će povećati inflaciju. Turska lira je u godinu dana oslabjela gotovo 45 posto u odnosu na američki dolar.

Poskupljenja je kritizirala opozicija.

- Ako ne bude mira za ovaj narod, neće biti mira u vašoj palati za vas i institucije koje ste pokvarili. Neka ovo bude moje obećanje za 2022 - napisao je vođa glavne opozicione stranke CHP (Republikanska narodna stranka) Kemal Kilicdaroglu na Twitteru.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.