TELEFONSKI POZIV

Putin i Erdoan razgovarali o ruskim zahtjevima prema NATO-u

Kremlj je izvijestio da su se predsjednici "dotaknuli i međunarodnih tema", kao što su obvezujući ugovori koji bi jamčili sigurnost Ruskoj Federaciji

Putin i Erdoan. Arhiv

N. Aj.

2.1.2022

Ruski predsjednik Vladimir Putin i njegov turski kolega Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan), čija je zemlja članica NATO-a, u nedjelju su telefonom razgovarali o zahtjevima koje Moskva postavlja Sjevernoatlantskom savezu u vezi s ukrajinskom krizom.

Ured turskog predsjednika priopćio je da su dvojica predsjednika "razgovarala o mjerama za poboljšanje veza" dviju zemalja.

Kremlj je izvijestio da su se predsjednici "dotaknuli i međunarodnih tema", kao što su obvezujući ugovori koji bi jamčili sigurnost Ruskoj Federaciji te stanja na Kavkazu i rješavanja krize u Siriji i u Libiji.

Putinova Rusija i Erdoanova Turska održavaju partnerske veze unatoč različitim, pa i suparničkim interesima na različitim poljima, kao što su Sirija i Libija, gdje su obje zemlje važni čimbenici.

Rusija i Turska su usto bile u sjeni nedavnog oružanog sukoba na Kavkazu između Azerbejdžana, gdje se govori turski, i Gorskog Karabaha, koji podupire Armenija, gdje Rusija ima vojnu bazu.

Veze Moskve i Ankare zategnule su se nedavno i zbog ukrajinske krize pošto je Putin prigovorio turskom kolegi da je ukrajinskoj vojsci dopremio bespilotne letjelice koje su opremljene oružjem, a primjenjuju se protiv proruskih separatista na istoku Ukrajine.

Dok je Zapad već sedmicama zabrinut zbog eventualne ruske intervencije u Ukrajini, optužujući Moskvu da gomila vojsku i oklopna vozila blizu pogranične zone, Ankara je prošle sedmice predacila Kremlju da postavlja NATO-u "jednostrane" zahtjeve.

Turska, članica saveza od 1952., zadnjih je godina navukla na sebe bijes NATO-a zbog toga što je, premda je njegova članica, kupila ruski protuzračni obrambeni sustav S-400.

Rusija, koja odbacuje optužbe da planira invaziju na Ukrajinu, predstavila je 17. decembra prijedloge sporazuma koji bi ograničili američki te utjecaj NATO-a na zemlje u njenom susjedstvu.

Ta dva teksta predlažu zabranu proširenja NATO-a, posebno na Ukrajinu, te zabranu američkih vojnih baza u državama bivšeg Sovjetskog Saveza.

Ruski i američki predsjednik o tom su pitanju nedavno dvaput razgovarali telefonski i Biden je zaprijetio Rusiji oštrim sankcijama u slučaju vojne intervencije.

Za 12. januar predviđen je sastanak između Rusije i NATO-a te 13. januara proširena konferencija u kojoj će sudjelovati Moskva, Vašington i evropske zemlje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.