ODLUKE

Erdoan: Turske vlasti će učiniti sve da građani ne budu pod pritiskom promjena deviznih kurseva

Mi smo stalno s našim narodom, 365 dana u godini, jednostavno moramo biti takvi, kazao je on

Erdoan: Mi smo stalno s našim narodom 365 dana u godini, jednostavno moramo biti takvi. ANADOLIJA

A. O. / Anadolija

4.1.2022

Predsjednik Turske i čelnik vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK Parti) Redžep Tajip Erdoan izjavio je u utorak da će turske vlasti učiniti sve da građani ne budu pod pritiskom promjena deviznih kurseva, javlja Anadolu Agency (AA).


- Odlučni smo da građane Turske ne stavimo pod teret fluktuacija deviznih kurseva i neopravdanih povećanja cijena - rekao je Erdoan u obraćanju na 151. zasjedanju predsjednika Gradskih odbora AK Partije održanom u sjedištu stranke u Ankari, glavnom gradu Turske.

Podsjetivši da je Turska ostvarila ogroman izvoz proteklih godina, Erdogan je kazao da je to jasan pokazatelj napretka koji je zemlja postigla u posljednje dvije decenije tokom vladavine AK Partije.


Problem visoke inflacije

Stranka pravde i razvoja, poznatija kao AK Partija, osnovana je 14. augusta 2001. godine, a na vlast je došla 2002. godine.

- Činjenica da je Turska 2021. godinu zaključila izvozom vrijednim 225 milijardi dolara pokazatelj da napredujemo pravim putem -  kazao je on.

 Pomenuo je kako vjeruje da će uskoro riješiti i problem visoke inflacije u zemlji.

- Nadamo se da ćemo ubrzo otkloniti i problem inflacije i spasiti našu zemlju od ove nezaslužene situacije - zaključio je. 


Erdoan: Naravno da smo na tom putu imali poteškoća. ANADOLIJA

Ključni iskoraci

Istakao je da su predstavnici AK Partije uvijek bili uz narod, dodajući da će tako ostati i ubuduće.

- Mi smo stalno s našim narodom, 365 dana u godini, jednostavno moramo biti takvi -  kazao je predsjednik Turske. 

Pomenuo je da sada prave ključne iskorake i poduzimaju potrebne korake koji će Tursku učiniti jednom od deset najvećih ekonomija svijeta. 

- Naravno da smo na tom putu imali poteškoća, ali smo uspjeli zadržati veliki i moćni turski voz na pravom kolosijeku - kazao je Erdogan.

Za kraj je istakao da su prioriteti turskih vlasti investicije, zapošljavanje, proizvodnja, izvoz i ekonomski rast orijentisan prema vanjskotrgovinskom suficitu, odnosno kada vrijednost izvoza prelazi vrijednost uvezenih dobara i usluga.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.