OSTAJU NA ISTOM

OPEK i saveznici odolili pritisku: Neće se povećati dnevna proizvodnja nafte

Trinaest članica OPEK-a i njihovih deset saveznika u drastičnoj mjeri su smanjili proizvodnju 2020. godine jer je pandemija uticala na potražnju

Organizacija proizvođača i izvoznika nafte. arhiv

E. Ć. / Srna

4.1.2022

Organizacija proizvođača i izvoznika nafte (OPEK) i njihovi saveznici, uključujući Rusiju, odolili su pritisku Sjedinjenih Američkih Država da se više poveća dnevna proizvodnja kao odgovor na povećanje cijena ovog energenta širom svijeta.

Trinaest članica OPEK-a i njihovih deset saveznika u drastičnoj mjeri su smanjili proizvodnju 2020. godine jer je pandemija uticala na potražnju. Prošle godine su donijeli odluku da postepeno povećavaju dnevnu proizvodnju usljed oporavka cijena i vrše reviziju situacije na mjesečnom nivou.

Nakon kratke video-konferencije OPEK je saopćio da je postignuta saglasnost za povećanje dnevne proizvodnje za 400.000 barela dnevno u februaru, što je isti nivo kao i prethodnih mjeseci.

Članice OPEK su odobrile prethodno povećanje na njihovom sastanku u decembru uprkos pojavi novog soja koronavirusa, omikron, što je dovelo do pada cijena jer su tržišta u strahu od potencijalnog uticaja na globalnu privredu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.