KORONAVIRUS

U Australiji treći dan zaredom rekordan broj novozaraženih

U Novom Južnom Velsu i Viktoriji, državama s najviše stanovnika, prijavljeno je skoro 53.000 novih slučajeva zaraze koronavirusom

Od početka pandemije je zabilježila preko 600.000 slučajeva i 2.290 smrti. twitter

E. Ć.

5.1.2022

Zdravstveni sistem u Australiji je pod sve većim pritiskom, jer broj novozaraženih koronavirusom već treći dan zaredom pomjera granice i obara rekorde. 

U Novom Južnom Velsu i Viktoriji, državama s najviše stanovnika, prijavljeno je skoro 53.000 novih slučajeva zaraze koronavirusom, dok je broj hospitaliziranih u obje države veći za deset posto u odnosu na dan ranije, prenosi "Reuters".

Tamošnje vlasti su upozorile da će brojke i dalje rasti. Tako je premijer Skot Morison (Scott Morrison) najavio da će na sastanku s državnim i lokalnim čelnicima razmatrati mjere kako bi se ublažila kriza. Brzi porast broja novozaraženih u proteklim sedmicama, izazvan omikronom, doveo je do povećanja redova na punktovima za javno sufinancirano PCR testiranje

Kada je riječ o ostalim dijelovima Australije, Tasmanija je prijavila 867 novih slučajeva, a ostale države podatke bi trebale prijaviti do kraja dana. Od početka pandemije je zabilježila preko 600.000 slučajeva i 2.290 smrti.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.