ZABRINUTOST ZA TENZIJE

Sjeverna Koreja ispalila neidentificirani projektil

Za dodatne informacije, obavještajne službe Južne Koreje i Sjedinjenih Američkih Država provode detaljnu analizu, saopćeno je

Projektil ispaljen jutros sa kopnene platforme u pravcu istoka. AFP

A. O. / Anadolija

5.1.2022

Sjeverna Koreja u srijedu je ispalila balističku raketu prema Istočnom moru, prvu u ovoj godini, saopćio je Zajednički generalštab Južne Koreje (JCS), prenosi Anadolu Agency (AA).

JCS je saopćio da je projektil ispaljen jutros sa kopnene platforme u pravcu istoka, javila je novinska agencija Yonhap.

- Za dodatne informacije, obavještajne službe Južne Koreje i Sjedinjenih Američkih Država provode detaljnu analizu - navodi se u saopćenju JCS.

Ovo je prvi raketni test Sjeverne Koreje u novoj godini, nakon što je u oktobru prošle godine Pjongjang ispalio posljednju balističku raketu s podmornice.

Nakon nove raketne probe, južnokorejski predsjednik Mun Je-in pozvao je Sjevernu Koreju da uloži napore za dijalog kako bi se prevazišla trenutna situacija u regionu.

- Jutros je Sjeverna Koreja probno ispalila neidentifikovani projektil kratkog dometa. Zbog toga postoji zabrinutost da bi tenzije mogle porasti i da bi se zastoj međukorejskih odnosa mogao dalje produbiti - kazao je Mun.

Prošle godine, Sjeverna Koreja je izvela osmu nuklearnu probu jer se Pjongjang suprotstavlja onome što smatra "neprijateljskom politikom" SAD-a i Južne Koreje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.