NAKON SASTANKA

Berbok i Blinken: Njemačka i SAD vide akcije Rusije kao izazov stabilnosti i miru u Evropi

Dalja eskalacija i narušavanje suverentiteta Ukrajine donijet će ekonomske sankcije i to će pogoditi finansijski sektor i tu koordiniramo aktivnosti, istakli su

Analena Berbok i Entoni Blinken. Agencije

H. J. I.

5.1.2022

Ministrica vanjskih poslova Njemačke Analena Berbok (Annalena Baerbock) sastala se danas u Vašingtonu sa šefom američke diplomatije Entonijem Blinkenom (Antony) s kojim je razgovarala o brojnim međunarodnim političkim pitanjima.


Diplomatsko rješenje problema sa Rusijom

Kao što se i očekivalo, Blinken i Berbok su najveći dio razgovora posvetili krizi na istoku Evrope, tačnije na granici Ukrajine i Rusije.

- Znamo da će se bliska saradnja nastaviti i pod kancelarom Šolcom i računamo na to. Zajedno ćemo ojačati našu zajedničku sigurnost i demokratske vrijednosti širom svijeta. Njemačka i SAD vide akcije Rusije kao izazov stabilnosti i miru u Evropi. Osuđujemo gomilanje trupa i retoriku koja dolazi iz Moskve, kao i lažni scenario da Ukrajina sprema napad na Rusiju. Ono što se dešava sada nije samo u vezi Ukrajine već i osnovnih principa međunarodnih odnosa koje njegujemo. Jedna zemlja ne može silom promijeniti granice druge - rekao je Blinken na konferenciji za medije.

Blinken je naglasio kako SAD i Njemačka preferiraju diplomatsko rješavanje problema s Rusijom.

- Preferiramo diplomatski put i rješavanje problema na taj način. Testirat ćemo volju Rusije da krene ovim putem i kroz sastanke koji će se održati naredne sedmice. Očekujemo da će Rusija iznijeti zabrinutost koju ima, ali ćemo i mi predstaviti naš stav. Zemlje G7 su bile jasne, Rusija će se suočiti s velikim posljedicama u slučaju napada na Ukrajinu - poručio je Blinken.

Također, šef State Departmenta je naglasio kako je tokom sastanka bilo govora i o Kini te je saopćio kako kineske aktivnosti širom svijeta predstavljaju veliki izazov kako za SAD tako i za Njemačku i Evropsku uniju.


Partnerstvo sa SAD

S druge strane, ministrica vanjskih poslova Njemačke Analena Berbok je izjavila kako Evropska unija, a naročito Njemačka, nema bližeg partnera od SAD-a.

- Mi nemamo snažnijeg partnera od SAD-a i vaša posvećenost i vaš rad bio je važan za sve. Hvala vam za to. Što se tiče nove njemačke vlade, mi ćemo nastaviti i uvijek koordinirati naše djelovanje s vama. Sedmicama promatramo aktivnosti Rusije u Ukrajini sa zabrinutošću. Jedini način za izlazak iz ove krize je dijalog i tu se slažem sa kolegom iz SAD-a. Njemačka je uvijek bila posvećena dijalogu, u Normandijskom formatu, ali i sa NATO savezom i OSCE-om - rekla je Berbok.

Na kraju, šefica njemačke diplomatije govorila je i o mogućim sankcijama Rusiji.

- Bili smo jasni, dalja eskalacija i narušavanje suverentiteta Ukrajine donijet će ekonomske sankcije i to će pogoditi finansijski sektor i tu koordiniramo aktivnosti. Ono što također treba naglasiti, razgovori o sigurnosti se ne mogu voditi bez Evropske unije. Izuzetno je važno u razgovore uključiti sve partnere u EU - zaključila je Berbok.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.