PROGLAŠENO VANREDNO STANJE

Neredi u Kazahstanu: Demonstranti zapalili predsjedničku rezidenciju

Protesti su počeli ove nedjelje na zapadu zemlje, pošto je cijena tečnog gasa gotovo udvostručena na početku godine nakon što je vlada ukinula kontrolu cijena

H. J. I.

6.1.2022

Sa današnjih protesta - Avaz
Sa današnjih protesta - Avaz
Sa današnjih protesta - Avaz
Sa današnjih protesta - Avaz
Sa današnjih protesta - Avaz
+1

Danas su u najvećem gradu Kazahstana demonstranti upali u predsjedničku rezidenciju i kancelariju gradonačelnika i zapalili obje zgrade, u vrijeme nagle eskalacije protesta zbog poskupljenja goriva.

Nakon kontinuiranih sukoba sa demonstrantima prethodnih dana, policija je danas pucala na neke od njih kod predsjedničke rezidencije u Almatiju, navodi Asociated press. 

Nekoliko sati pošto su se hiljade okupile ispred predsjedničke rezidencije, ruska agencija TASS javila je da je ona u plamenu i da demonstranti, od kojih su neki sa vatrenim oružjem, pokušavaju da provale u nju.


Vodeni topovi, suzavci i šok bombe

Policija je pobjegla iz rezidencije nakon što je pucala na demonstrante.

Demonstranti su provalili i u kancelariju ruske TV i radio stanice Mir u Almatiju i uništili dio opreme. Kasnije je objavljeno da je masa upala u zgradu kazahstanske nacionalne televizije. Mnogi od demonstranata koji su se danas okupili kod kancelarije gradočelnika Almatija nosili su palice i štitove.

U Almatiju su sinoć izbili neredi u kojima su povrijeđeni desetine policajaca i demonstranata, a zapaljena su ili uništena i brojna policijska vozila.

Prethodnih dana policajci su koristili protiv demonstranata vodene topove, uprkos ledenom vremenu, kao i suzavac i šok bombe.

Protesti su počeli ove nedjelje na zapadu zemlje, pošto je cijena tečnog gasa gotovo udvostručena na početku godine nakon što je vlada ukinula kontrolu cijena.

Vlada je na nasilje odgovorila podnošenjem ostavke, a predsjednik Kazahstana Kasim-Žomart Tokajev obećao je oštre mjere za obuzdavanje nereda.


Proglašeno vanredno stanje

Na teritoriji cijele zemlje danas je proglašeno vanredno stanje, javili su ruski mediji. Mnogi informativni portali danas su postali nedostupni, a u mnogim djelovima zemlje onemogućen je pristup internetu.

Iako su demonstracije počele kao protest zbog naglog poskupljanja tečnog gasa, koji mnogi koriste kao gorivo za automobile, obim i naglo širenje nereda ukazuju na veće nezadovoljstvo u zemlji kojom ista partija vlada od sticanja nezavisnosti 1991. godine.

Kazahstan, deveta zemlja na svijetu po veličini, graniči se sa Rusijom na sjeveru i Kinom na istoku i ima velike rezerve nafte, što je čini strateški i ekonomski važnom.

Uprkos tim rezervama i mineralnim bogatstvima, nezadovoljstvo zbog loših životnih uslova izraženo je u nekim djelovima zemlje. Mnogi su nezadovoljni i zbog dominacije vladajuće stranke koja ima više od 80 posto mjesta u parlamentu.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.