ODLUKA 13. FEBRUARA

Njemački predsjednik dobio podršku vladajuće koalicije za drugi mandat

Predsjednik Njemačke je šef države i mora potpisati zakone, međutim ta je dužnost inače uglavnom ceremonijalna i diplomatska

Njemački predsjednik Frank-Valter Štejnmejer. Arhiv

N. Aj. / Fena

6.1.2022

Njemački predsjednik Frank-Valter Štejnmejer (Walter Steinmeier) dobio je podršku sve tri stranke u vladajućoj koaliciji u zemlji za drugi petogodišnji mandat.

Štejnmejer je član Socijaldemokrata (SPD) - najveće stranke u koaliciji - ali je također dobio podršku Slobodnih demokrata (FDP) a onda u utorak i od Zelenih.

Najveća opoziciona grupa u parlamentu, konzervativni savez Kršćanskih demokrata (CDU) i Kršćansko-socijalne unije (CSU) sa sjedištem u Bavarskoj, vjerovatno će podržati i drugi Štejnmejerov mandat, prenosi dpa.

Predsjednik Njemačke je šef države i mora potpisati zakone, međutim ta je dužnost inače uglavnom ceremonijalna i diplomatska.

- Frank-Valter Štejmejer je veoma cijenjen savezni predsjednik koji je učinio mnogo za našu zemlju tokom svog prvog mandata - rekli su čelnici Zelene stranke Robert Habek (Habeck) i Analena Berbok (Baerbock) u zajedničkoj izjavi u utorak koja je također potpisana od strane drugih visokih stranačkih ličnosti.

Čelnici CDU-a također su izrazili zadovoljstvo Štejnmejerom, saznaje dpa iz stranačkih izvora uoči videokonferencije čelnika CDU-a i CSU-a koja je zakazana za srijedu.

Štejmejer, koji ove sedmice navršava 66 godina, može očekivati da će biti ponovno izabran 13. februara na takozvanoj Bundesversammlung, ili Saveznoj konvenciji, događaju koji se saziva svakih pet godina isključivo radi izbora njemačkog predsjednika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.