ČLAN BUNDESTAGA

Adis Ahmetović: I Njemačka bi se trebala pridružiti sankcijama

Moramo poduzeti odlučne mjere protiv onih koji prakticiraju korupciju, destabilizaciju i podjelu u regiji kao i protiv onih koji omogućavaju i podržavaju ovakav pristup, poručio je Ahmetović

Ahmetović: Nećemo posmatrati skrštenih ruku. spd

Deutsche Welle

6.1.2022

Adis Ahmetović (SPD), član njemačkog parlamenta Bundestaga i član Odbora za spoljno-političke poslove, pozdravlja odluku Sjedinjenih Američkih Država o proširenju financijskih sankcija Miloradu Dodiku, članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine ali i njemu bliskog TV-kanala Alternativna Televizija. 



Sankcije su neophodan i ispravan korak

Sankcije su, po navodima američke vlade, rezultat Dodikovih aktivnosti na destabilizaciji BiH ali i korupciji.

- Uvedene sankcije su neophodan i ispravan korak, kojem bi se trebala pridružiti i Njemačka. Moramo poduzeti odlučne mjere protiv onih koji prakticiraju korupciju, destabilizaciju i podjelu u regiji kao i protiv onih koji omogućavaju i podržavaju ovakav pristup", naglašava Adis Ahmetović, prenosi "Deutsche Welle".

Ne smijemo dopustiti da se historija ponovi

Dodik, prema riječima američke vlade, preuzima državne nadležnosti i stvara paralelne institucije u entitetu RS, a također koristi svoj položaj da se osobno obogati mitom i drugim oblicima korupcije. Sankcijama će u SAD-u između ostalog, biti zamrznuta moguća imovina Milorada Dodika.


- Dodikovi kontinuirani pokušaji podrivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma ugrožavaju stabilnost cijele regije Zapadnog Balkana. Kao Evropljani, ne smijemo dopustiti da se istorija evropskog kontinenta ponovi i da u regiji izbije još jedan oružani sukob. Sadašnja nastojanja u tom pravcu nećemo posmatrati skrštenih ruku - rekao je Ahmetović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.