DIPLOMATIJA

Lavrov i Čavušolu razgovarali o situaciji u BiH

Lavrov i Čavušoglu su podržali napore rukovodstva Kazahstana za obnovu ustavnog poretka u zemlji, ističe Ministarstvo

Čavušolu i Lavrov. Agencije

E. T.

6.1.2022

Ministri vanjskih poslova Rusije i Turske Sergej Lavrov i Mevlut Čavušoglu razgovarali su telefonom o brojnim aktuelnim temama, među kojima su, između ostalog, Kazahstan, Balkan i predstojeći sastanak Rusija-NATO, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Lavrov i Čavušoglu su podržali napore rukovodstva Kazahstana za obnovu ustavnog poretka u zemlji, ističe Ministarstvo.


Konstruktivna saradnja

Šef ruske diplomatije je izvijestio turskog kolegu "o mjerama koje su preduzete kao odgovor na apel predsjednika Kazahstana preko ODKB-a, a koje se odnose na pomoć kazahstanskim vlastima u uslovima pokušaja podstaknutih spolja usmjerenih na podrivanje bezbjednosti i teritorijalnog integriteta države".

Strane su se dotakle mnogih aktuelnih regionalnih pitanja, koja se prije svega odnose na situaciju na Balkanu, napomenuo je MIP.

- Naglašena je važnost što brže obnove unutarpolitičkog dijaloga u BiH na čvrstoj osnovi dejtonskih principa u interesu svih državotvornih naroda. Dogovoren je nastavak konstruktivne saradnje u tom pravcu - ističe se u saopštenju.

Ministarstvo je takođe saopštilo da su Lavrov i Čavušoglu razgovarali i o pripremi sjednice Savjeta Rusija-NATO koja će biti održana 12. januara.


- Čavušoglu je pokrenuo pitanje priprema sastanka Savjeta Rusija-NATO za razmatranje ruskih predloga o bezbejdnosnim garancijama u Evropi. Lavrov je ponovo potvrdio stav Moskve o potrebi ozbiljnog razgovora na tu temu uz učešće vojske u interesu postizanja konkretnih rezultata bez odugovlačenja procesa - saopšteno je na sajtu ruskog MIP-a.

Ministri su takođe pozitivno ocijenili prvi sastanak u formatu tri plus tri o normalizaciji situacije i razvoju saradnje na Јužnom Kavkazu, koji je održan u Moskvi 10. januara 2021. godine.


Dijalog Moskve i Ankare

MIP dodaje da su se Lavrov i njegov turski kolega dogovorili da uskoro pripreme sljedeći sastanak u tom formatu.

Kako se navodi, Lavrov je izrazio podršku naporima usmjerenim na normalizaciju odnosa između Ankare i Јerevana.

Tokom razgovora, Lavrov i Čavušoglu su izrazili zadovoljstvo dinamikom političkog dijaloga između Moskve i Ankare na najvišem nivou tokom prošle godine.

- Potvrđena je spremnost za nastavak bliskih kontakata rukovodstva Rusije i Turske u novoj godini - saopštio je ruski spoljnopolitički resor.

Ministarstvo dodaje da je razgovor inicirala turska strana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.