KRITIKE ZA ERDOANA

Kilićdaroglu o stopi inflacije u Turskoj: Ekonomski genije u predsjedničkoj palati je upropastio sve

Već u prvim danima nove godine cijene struje za domaćinstva viša su za oko 50 posto, podaci su turskog regulatora cijena

Kilićdaroglu i Erdoan. avaz

E. Ć.

6.1.2022

Podaci statističkog zavoda u Ankari pokazali su da je godišnja stopa inflacije u Turskoj krajem prošle godine dostigla čak 36,08 posto, što je najviši nivo u posljednje skoro dvije decenije.



Potrošačke cijene skočile za 13,6 posto

Inače, inflacija u Turskoj se i više nego udvostručila od ljeta. U odnosu na posljednji mjesec 2021. godine, potrošačke cijene su skočile za 13,6 posto, dok su proizvođačke cijene više za čak 79,89 posto.

U uslovima brzog slabljenja turske lire, koje ide u tandemu s rastom cijena, uvoz robe u Tursku sve je skuplji. Pored toga, cijene sirovina na svjetskom tržištu relativno su visoke, što je jedan od razloga teške privredne situacije u Turskoj, koja se također odražava u visokoj nezaposlenosti.


Već u prvim danima nove godine cijene struje za domaćinstva viša su za oko 50 posto, a za kompanije još i više, saopćio je to regulator za tržišne energije Turske. 

Situaciju pogoršava turska centralna banka

Ovu situaciju pogoršava turska centralna banka koja je pod pritiskom turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdogan) snižavala ključnu kamatnu stopu. Zbog toga, Erdoan se našao na udaru kritika, a jedan od onih koji je bio najoštriji je turski čelnik Kemal Kilićdaroglu (Kilicdaroglu).

- Ekonomski genij u predsjedničkoj palati upropastio je sve čega se dotakao - napisao je Kilićdaroglu na Twitteru, a dodao je kako sumnja i u zvanične podatke o inflaciji i pretpostavlja da je ona čak i veća nego što je priakzano.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.