BRITANSKI PREMIJER

Džonson kritikovao antivaksere: Njihove kampanje su opasne i obmanjuju javnost

Oni su potpuno u krivu i mislim da je vrijeme da ih naša vlada prozove u vezi s tim što rade, rekao je Džonson

Džonson: Pozvao građane da se vakcinišu. arhiv

E. Ć. / Anadolija

6.1.2022

Premijer Velike Britanije Boris Džonson (Johnson) kritikovao je antivaksere, optužujući ih za širenje dezinformacija i laži. On je u četvrtak posjetio Centar za građane u Northemptonu, a tom prilikom je pozvao građane da prime dopunske doze vakcine.



To je potpuno kontraproduktivno

Džonson je rekao da su antivakserske kampanje opasne i da obmanjuju javnost.

- Imate ljude koji govore potpune gluposti o vakcinaciji. Oni su potpuno u krivu i mislim da je vrijeme da ih naša vlada prozove u vezi s tim što rade. 

To je apsolutno pogrešno, potpuno je kontraproduktivno, a stvari koje objavljuju na društvenim mrežama su potpune gluposti - istakao je Džonson.

NHS se suočava sa pritiscima

On je istakao da se Nacionalna zdravstvena služba (NHS) suočava sa pritiscima zbog brzog širenja visoko prenosive varijante virusa, ali je uvjerio javnost da NHS ima dovoljan broj zdravstvenog osoblja da se nosi s takvim pritiscima.

Također je govorio o važnosti dopunske doze vakcine i povećanom imunitetu koji pruža protiv već sada dominantne omikron varijante koronavirusa.

- Najtužnija riječ na engleskom jeziku je prekasno. Kada ste na intenzivnoj njezi, a niste vakcinisani, nažalost, prekasno je tada za vakcinaciju, zato odmah primite dopunsku dozu - kazao je Džonson.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.