AMERIČKI DRŽAVNI SEKRETAR

Blinken o situaciji u Kazahstanu: Teško je izbaciti Ruse koji dođu u vašu kuću

Blinken je izrazio zabrinutost zbog dolaska ruskih vojnika u Kazahstan. On smatra da će se oni teško povući

Blinken: Obratio se na pres-konferenciji u Vašingtonu. avaz

E. Ć.

8.1.2022

Državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država Entoni Blinken (Antony) izrazio je zabrinutost zbog dolaska ruskih vojnika u Kazahstan. On smatra da će se oni teško povući.

- Lekcija iz novije historije je da kada su Rusi u vašoj kući, ponekad ih je veoma teško izbaciti - rekao je Blinken u Vašingtonu.

Kazahstan je ove sedmice pogođen najvećim i najbrutalnijim protestima otkako je ta zemlja stekla nezavisnost od Sovjetskog Saveza 1991. godine. U protestima je zabilježeno nekoliko desetina mrtvih demonstranata, a među mrtvima ima i policajaca i pripadnika sigurnosnih snaga. 

Podsjećamo, protesti su započeli na zapadu države nakon što je naglo poskupilo gorivo, a nije dugo trebalo da se prošire. 


Organizacija ugovora o kolektivnoj sigurnosti (CSTO) na zahtjev Žomarta Tokajeva (Jomart Tokayev), poslala je zajedničke mirovne snage u Kazahstan. Kako je saopćeno, njihov zadatak je zaštita važnih državnih i vojnih objekata te pomoć kazahstanskim snagama u stabiliziranju situacije.


Što se tiče američkog sekretara, Blinken je na pres-konferenciji u Vašingtonu da je diplomatsko rješenje sa Rusijom i dalje moguće ukoliko je Moskva spremna na dijalog kako bi se riješila kriza zbog raspoređivanja ruskih snaga na granici sa Ukrajinom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.