KARIM MASIMOV

Bivši šef Odbora za nacionalnu sigurnost Kazahstana uhapšen zbog sumnje na izdaju

Masimov se smatra bliskim saveznikom bivšeg predsjednika Nursultana Nazarbajeva

Karim Masimov. twitter

E. Ć. / Srna

8.1.2022

Vlasti u Kazahstanu uhapsile su Karima Masimova, bivšeg šefa Odbora za nacionalnu sigurnost, zbog sumnje za izdaju, saopćio je danas Odbor.



Predsjednik naredio trupama da pucaju

Masimov, koji je smijenjen ove sedmice dok protesti bjesne širom te centralnoazijske zemlje, priveden je zajedno sa nekoliko drugih zvaničnika, navodi se u saopćenju, u kojem se ne navode imena drugih uhapšenih, niti drugi detalji.

Desetine ljudi su poginule, a javne zgrade širom Kazahstana su opljačkane i zapaljene u najgorem nasilju koje je bivša sovjetska republika doživjela u 30 godina nezavisnosti. Poslije nekoliko dana nasilja, činilo se da su bezbjednosne snage povratile ulice glavnog grada Kazahstana. 


Predsjednik koga podržava Rusija Kasim-Žomart Tokajev (Jomart Tokayev) rekao je da je svojim trupama naredio da pucaju da ubiju kako bi ugušio ustanak širom zemlje.


Masimov dva puta bio premijer

Na poziv Tokajeva, vojna alijansa predvođena Rusijom raspoređena je u vrijeme visoke napetosti u odnosima Istoka i Zapada. Masimov se smatra bliskim saveznikom bivšeg predsjednika Nursultana Nazarbajeva. 

Dva puta je bio premijer, a takođe je bio i šef predsjedničke administracije za vrijeme Nazarbajeva.

Nazarbajev (81), bio je najduži vladar bivše sovjetske države sve dok nije predao predsjedničku funkciju Tokajevu 2019. godine. Smatra se da je njegova porodica zadržala uticaj u Nur-Sultanu, namjenski izgrađenoj prijestonici koja nosi njegovo ime.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.