KAZAHSTAN

Građani bijesni na bivšeg predsjednika, a on samo želi eliksir života

Prije desetak godina,Nursultan Nazarbajev, dobio je titulu lidera nacije te mu je parlament dao imunitet od bilo kakvog progona.

Nazarbajev: Prve izbore dobio je s 99 posto glasova. Agencije

Z. K.

8.1.2022

“Shal ket”, viču demonstranti u Kazahstanu – “Starče odlazi”. Svoj su bijes uperili prema bivšem predsjedniku države Nursultanu Nazarbajevu koji je zemljom vladao od sovjetskih dana do 2019., a nastavio je biti ključna figura i nakon toga, a prije desetak godina tražio je od naučnika da stvore i eliksir života kako bi on mogao ostati što duže na vlasti.


Bio sinonim vlasti

Nazarbajev je desetljećima bio sinonim za vlast Kazahstana istodobno zaslužan za stabilnost i relativan ekonomski napredak te za mnoge građane krivac za korupciju, bogaćenje i diktaturu (više nego za demokracijom, građani srednje Azije obično žude za odgovornošću vlasti, kakva god bila). Nakon što su posljednjih dana srušili nekoliko spomenika bivšeg predsjednika, i psovali ga na ulicama, ostavština umirovljenog lidera redefinirana je u samo nekoliko dana.

Nazarbajev je vječan. Rođen je 1940. u siromašnoj porodici i s 20-ak je godina radio u čeličanama, dobro zarađujući radeći “nevjerojatno teške fizičke poslove”, govorio je. Školovao se, učlanio u Komunističku partiju i započeo uspon te je već 1984. postao premijer Kazahstana, prije skoro 40 godina.

Pet godina poslije postao je šef partije Kazahstana, a 1990. i predsjednik zemlje. Nakon raspada Sovjetskog Saveza, uveo je zemlju u nezavisnost i većinom održavao stabilnost i solidan ekonomski rast. Početkom 2000-ih ekonomija je Kazahstana rasla oko 10 posto svake godine.



Prve izbore, 1991. godine, dobio je s 99 posto glasova, sljedeći su se održali tek za osam godina kada je dobio povjerenje 81posto građana. I ti su izbori, kao i svi sljedeći, bili bez alternativa. Potom 2005. njegov je socijaldemokratski protivnik, pravi oporbenjak, uspio osvojiti 7 posto glasova. Drugi predsjednički kandidati u kampanjama često bi umjesto da kritiziraju Nazarbajeva, govorili da im je on uzor.

Nazarbajev je vladao autokratski do 2019., kada je prepustio mjesto predsjednika Kasimu Tokajevu, ali je pritom ostao lider vladajuće stranke, a 2021. imao je još jedne tradicionalno uspješne parlamentarne izbore, osvojio je 71 posto glasova. Ostao je, također, i šef Vijeća za nacionalnu sigurnost odakle je nastavio vući sve konce iza scene. Ove ga je sedmice Tokajev smijenio s te funkcije.

Kao šef države bio je relativno uspješan, privlačio je strane investicije, posebno u energetski sektor te je dobro sarađivao s dva ključna susjeda, Rusijom i Kinom. Članove porodice usput je postavljao na ključna mjesta s kojih su kontrolirali privredu. Najveće pohvale dobio je početkom 1990-ih jer se dobrovoljno odrekao nuklearnog arsenala koji je u Kazahstanu ostao nakon raspada SSSR-a.


Veliki dio zemlje ga ne voli

Prije desetak godina dobio je titulu lidera nacije te mu je parlament dao imunitet od bilo kakvog progona. Glavni je grad Astana 2019. preimenovan u Nursultan, po njemu. No, otkad je otišao s vrha vlasti, najčešće je u globalnim medijima spominjan zbog moguće korupcije – unuci su primjerice kupili imovinu u Londonu vrijednu više od 80 milion funti.

Pomlađivanje predsjednika Nazarbajev, čovjek koji je u zemlji godinama gradio maleni kult ličnosti, tako se našao suočen s činjenicom da ga velik dio zemlje jednostavno ne voli. Istovremeno ga krive što od za regiju snažne ekonomije siromašni građani i nemaju neke koristi. Da je ipak riječ o posebnom lideru, svjedoči i činjenica da je 2010., u 71. godini, i nakon skoro tri desetljeća na vlasti, Nazarbajev javno od naučnika u zemlji zatražio da rade na eliksiru života koji bi mogao pomladiti organizam i produžiti život Kazahstancima. Naravno, pritom i tadašnjem predsjedniku, vječnom lideru nacije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.