VELIKI PROTESTI

Broj poginulih u nemirima u Kazahstanu veći od 160, povrijeđeno 5.135 osoba

Više od 100 poslovnih prostora i banaka je napadnuto i opljačkano, a oko 400 automobila uništeno

Nemiri u Kazahstanu. Agencije

E. T. / Fena

9.1.2022

Broj poginulih u nemirima u Kazahstanu je veći od 160, broj povrijeđenih je porastao na 5.135, a broj povrijeđenih pripadnika snaga sigurnosti je premašio 1.300, objavile su vlasti Kazahstana, u kojem se situacija nakon višednevnih velikih nemira postepeno smiruje.

U saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova Kazahstana kaže se da se nastavlja "antiteroristička operacija u cilju održavanja sigurnosti“, javlja Al Jazeera Balkans.


Ministarstvo navodi da je šteta od nereda procijenjena na 175 miliona eura

- Danas se situacija stabilizovala u svim regionima u zemlji. Oslobođene su sve zgrade lokalne samouprave - navodi se, prenosi Anadolija.

Pri pokušaju prelaska granice automobilom ili pješke, privedeno je 300 osoba sa većim količinama novca i ukradene robe, uključujući vatreno oružje i mobilne telefone, dodali su.

Ministarstvo navodi da je šteta od nereda procijenjena na 175 miliona eura.

Više od 100 poslovnih prostora i banaka je napadnuto i opljačkano, a oko 400 automobila uništeno.

Protesti u Kazahstanu su prvo počeli na zapadu zemlje 2. januara zbog povećanja cijena goriva, a kasnije su se proširili na druga područja.

Potom je predsjednik Kassym-Jomart Tokayev proglasio vanredno stanje u Almatyju, najvećem gradu u zemlji, i naftom bogatoj regiji Mangystau, a kasnije je odobrio i ostavku Vlade.


Tokayev je ranije izjavio da je naredio sigurnosnim snagama da pucaju bez upozorenja na ljude koje je nazvao “teroristima”, optužujući ih za nastavak nasilja.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kazahstana u petak je objavilo da je najmanje 18 pripadnika snaga sigurnosti i 26 demonstranata poginulo tokom nemira.

Na sastanku kriznog centra je istaknuto da je u cijeloj zemlji situacija stabilizovana i pod kontrolom, kao i da su sve administrativne zgrade oslobođene, a vitalne komunalne službe ponovo u funkciji.

U Kazahstanu su angažovane snage Organizacije ugovora o kolektivnoj sigurnosti na čelu s Rusijom (EPA)


Vojnici su detaljno pregledali sve automobile

Predsjednik Kazahstana je naglasio da sigurnosne službe preduzimaju sve neophodne mjere da se u zemlji u potpunosti uspostave javni red i mir.

Na zahtjev Tokayeva angažovane su snage Organizacije ugovora o kolektivnoj sigurnosti na čelu s Rusijom, koje su raspoređene na kritičnim lokacijama u Kazahstanu.

Kazahstanski grad Almaty u subotu je u potpunosti bio okružen kontrolnim vojnim punktovima, sa desecima vojnika i oklopnih vozila koji su na njima raspoređeni, prenio je Tanjug.

Vojnici su detaljno pregledali sve automobile i dokumente putnika na svim izlazima iz grada.

U najvećem gradu Kazahstana u subotu naveče na snagu je stupio policijski sat koji je najavljen sirenama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.