DRŽAVNI SEKRETAR

Blinken: Cilj Putina je obnavljanje Sovjetskog Saveza

Prema njegovim riječima, Rusija želi u geopolitičkom smislu da obnovi poredak stvari koji je postojao pod Sovjetskim Savezom

Rusko - Američki pregovori o bezbjednosti. Arhiv / Agencije

FoNet

9.1.2022

Američki državni sekretar Antony Blinken izjavio je da je malo vjerovatno da će rusko-američki pregovori o bezbjednosti postići značajan uspjeh sve dok su ruske trupe blizu granice sa Ukrajinom i smatra da je cilj ruskog predsjednika Vladimira Putina obnavljanje Sovjetskog Saveza.

Što se tiče stvarnog napretka, veoma je teško zamisliti da će se dogoditi, sve dok postoji trenutna eskalacija kada Rusija drži Ukrajinu na nišanu sa 100.000 vojnika na granici, a postoji mogućnost da se njihov broj veoma brzo udvostruči, rekao je Blinken za CNN, prenosi Sputnjik.

Prema njegovim riječima, Rusija želi u geopolitičkom smislu da obnovi poredak stvari koji je postojao pod Sovjetskim Savezom.

Mislim da je to jedan od ciljeva predsjednika Vladimira Putina. A to znači obnavljanje sfere uticaja nad zemljama koje su ranije bile deo Sovjetskog Saveza, što je neprihvatljivo, kazao je Blinken.


Da li je moguće smanjiti tenzije

Govoreći o američko-ruskim pregovorima, koji će biti održani sutra u Ženevi, on je istakao da su mjere za smanjenje napetosti moguće samo na uzajamnim osnovama.

Ako Sjedinjene Države i Evropa preduzmu korake kako bi izašle u susret Rusiji zbog njene zabrinutosti, onda će i Rusija morati da učini isto, istakao je američki državni sekretar.

Blinken je naveo i da američka administracija ne namjerava da pravi ustupke u predstojećim rusko-američkim pregovorima o bezbjednosti, kao i da Vašington očekuje da procijeni da li je moguće smanjiti tenzije.

Ovdje se ne radi o ustupcima, već o shvatanju da li, u kontekstu dijaloga i diplomatije, obje strane mogu da preduzmu korake koji će smanjiti napetosti. To smo radili i u prošlosti, rekao je Blinken i dodao da će SAD nastaviti da isporučuju Ukrajini odbrambeno oružje.

Prema njegovom mišljenju, delegacije SAD i Rusije na predstojećim pregovorima u Ženevi mogle bi da postave temelje za obnavljanje sporazuma o raketama srednjeg dometa, a Vašington je spreman da razgovara i o razmjerama vojnih vježbi koje se izvode u Istočnoj Evropi, ali ne i o broju američkih trupa.


U odnosima sa Rusijom najpoželjniji diplomatija i dijalog

Sada imamo priliku da kroz dijalog i diplomatiju vidimo da li ćemo uspeti da riješimo legitimne zabrinutosti Rusije zbog širenja NATO, kao i mnoge zabrinutosti drugih zemalja u vezi sa ponašanjem Rusije u Evropi, rekao je Blinken.

Naglasio je da Sjedinjene Države smatraju da su u odnosima sa Rusijom najopoželjniji diplomatija i dijalog, ali su spremne da upotrebe „odlučne mere u slučaju da Rusija krene putem konfrontacije“.

„Privrženi smo dijalogu i diplomatiji kako bismo vidjeli da li možemo da riješimo ove probleme mirnim putem, koji je svakako najpoželjniji, ali smo istovremeno spremni da jdelujemo veoma odlučno protiv Rusije ako izabere put konfrontacije i agresije”, istakao je Blinken.

Zaključio je da Sjedinjene Države smatraju da tokom predstojećih pregovora o bezbjednosti dvije strane mogu da pronađu zajednički jezik o pitanjima koja ih zabrinjavaju.

Smatramo da možemo da napredujemo u rješavanju problema zabrinutosti sa obje strane, što će smanjiti napetosti i pomoći u poboljšanju bezbjednosti, rekao je Blinken.

U Ženevi sutra treba da počnu rusko-američki pregovori, 12. januara u Briselu će se sastati Savjet Rusija-NATO, a 13. januara u Beču će se održati sastanak Stalnog saveta OEBS-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.