POKUŠAJ DRŽAVNOG UDARA

Tokajev: Kazahstan će uskoro svijetu predstaviti dokaze o terorističkom planu

Tokajev je rekao da su protesti počeli "na komandu" i da su demonstranti prvo pokušali da zauzmu oružje i vojnu opremu

Kazahstanski predsjednik Kasim-Žomart Tokajev. Agencije

A. Č. / Anadolija

10.1.2022

Kazahstanski predsjednik Kasim-Žomart Tokajev (Jomart Tokayev) izjavio je da su protesti u toj zemlji izazvani povećanjem cijena goriva "pokušaj državnog udara".

Tokom vanrednog virtuelnog sastanka Tokajev se danas obratio liderima Organizacije Ugovora o zajedničkoj sigurnosti (ODKB), vojnog saveza bivših sovjetskih država na čelu sa Rusijom.

Tokajev je rekao da su protesti počeli "na komandu" i da su demonstranti prvo pokušali da zauzmu oružje i vojnu opremu, piše Anadolija.

Ubijeno 16 pripadnika policije

Naveo je da su u neredima najaktivnije učestvovali "teroristi, uključujući strane borce", dodajući da je ubijeno 16 pripadnika policije.

Kazahstan će uskoro svijetu predstaviti dokaze o terorističkom planu, rekao je šef države.

Tokajev je rekao da je red u zemlji uspostavljen, da bi "antiteroristička" operacija uskoro mogla biti završena, a u utorak će predstaviti novu potencijalnu vladu.

Kazahstanski lider je pohvalio ulogu ODKB-a u okončanju nemira, rekavši da su sve zemlje članice ujedinjene u svom stavu da podrže Kazahstan, te da je dolazak mirovne misije pomogao da se povrati kontrola nad Almatijem, trgovačkim središtem i bivšim glavnim gradom.

Protesti počeli 2. januara

Protesti u Kazahstanu su počeli na zapadu 2. januara zbog povećanja cijena goriva, a kasnije su se proširili na druga područja. Potom je predsjednik Kasim-Žomart Tokajev proglasio vanredno stanje u Almatiju, najvećem gradu u zemlji, i naftom bogatoj regiji Mangystau, a kasnije je odobrio i ostavku Vlade.

Tokajev je ranije izjavio da je naredio sigurnosnim snagama da pucaju bez upozorenja na ljude koje je nazvao "teroristima", optužujući ih za nastavak nasilja.

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko pozvao je svoje partnere da "izvuku pouke" iz situacije u Kazahstanu.

Ruski predsjednik Vladimir Putin nazvao je proteste "napadom na Kazahstan" i "činom agresije", ističući da proteste nije izazvalo samo povećanje cijene goriva.

On je rekao da mirovnu misiju ODKB-a ne treba zvati "okupacione snage" i da će mirovni kontingent biti povučen čim se situacija potpuno normalizuje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.