ANATOLI ANTONOV

Ambasador Rusije u SAD: Vašington mora da skloni vojsku dalje od ruskih granica

Ruski ambasador podsjetio je da SAD, zajedno sa Rusijom, snose posebnu odgovornost za međunarodni mir i sigurnost, kao što je to navedeno u Povelji UN-a

N. Aj. / Srna

Ambasador Rusije u SAD Anatolij Antonov

Foto: Agencije


Ambasador Rusije u SAD Anatolij Antonov (Anatoly) pozvao je Vašington da odustane od agresivne retorike međunarodnog proširivanja i da skloni svoje vojne potencijale dalje od ruskih granica.

On je naglasio da Rusija nema gdje da se povuče, te da se NATO "prikrao" ruskim granicama i pokušava da dominira ne samo na kopnu, već i na moru i u vazduhu.

- Nećemo dozvoliti razvoj događaja koji će ugroziti nezavisnost i suverenitet Ruske Federacije - poručio je Antonov.

Ruski ambasador podsjetio je da SAD, zajedno sa Rusijom, snose posebnu odgovornost za međunarodni mir i sigurnost, kao što je to navedeno u Povelji UN-a, javio je TASS.

- Vrijeme je da se odustane od agresivne retorike proširenja u inostranstvu i da se razmisli o tome kako će buduće generacije živjeti zajedno. Kako bi se to učinilo, potrebno je da se uradi vrlo malo – da se poštuje susjed i da se sklone vojni potencijali dalje od ruskih granica - rekao je Antonov.

Konsultacije Rusije i SAD o sigurnosnim garancijama održane su 9. i 10. januara u Ženevi. Sastanak Vijeća NATO-Rusija zakazan je za danas u Briselu, dok će OSCE sutra održati sastanak u Beču.

NA VRH

Podijeli članak na