SJEVERNA KOREJA

Kim Jong Un nadgledao treće lansiranje hipersonične rakete

Najnovije testiranje izgleda podržava novogodišnje ciljeve Kima Jong Una, jer je obećao da će ojačati odbrambene sposobnosti

Kim Jong Un nadgledao treće lansiranje hipersonične rakete. KCNA/REUTERS

N. Aj.

12.1.2022

Iz Sjeverne Koreje kažu da je izveden je još jedan test hipersonične rakete, pod nadzorom vođe Kima Jong Una.

Državni mediji prenose da je raketa ispaljena u utorak i da je uspješno skrenula prije nego što je udarila u metu u moru, 1.000 kilometara daleko od obale.

To je treći prijavljeni test hipersonične rakete Sjeverne Koreje, koja može da izbjegne detekciju duže od balističkih projektila.

Kimovo prisustvo možda ukazuje da je tehnologija poboljšana, kažu analitičari, prenosi Reuters.

Najnovije testiranje izgleda podržava novogodišnje ciljeve Kima Jong Una, jer je obećao da će ojačati odbrambene sposobnosti Sjeverne Koreje.

Testiranje se dogodilo nakon što je iz šest zemalja, uz SAD, stigla zajednička izjava koja osuđuje prošlosedmični test.

U izjavi se pozivaju sjevernokorejske vlasti da prekinu „destabilizujuće akcije" u regionu.

U početku su iz vojske Sjeverne Koreje govorili da su tvrdnje o hipersoničnoj raketi preuveličane, ali je kasnije rečeno da je demonstrirano „poboljšanje" u odnosu na prethodne testove, objavio je novinski sajt Jonhap.

Sjevernokorejska državna agencija KCNA pohvalila je test, navodeći da je „superiorna manevarska sposobnost rakete upečatljivo potvrđena posljednjom probnom paljbom".

U ovom izvještaju se tvrdilo da je projektil letio 600 kilometara, poslije čega je uslijedilo manevrisanje od 240 kilometara prije nego što je udario u metu.

Iz Sjeverne Koreje su put objavili da je test prve hipersonične rakete izvršen u septembru 2021.

Hipersonične rakete opasne su iz više razloga.

Za razliku od balističkih raketa, koje putuju u velikoj uglavnom predvidljivoj paraboli, čineći ih lakšim za presretanje, hipersonično oružje može da prođe bočno, blizu zemljine površine i pogodi metu za mnogo kraće vrijeme leta.

Pored toga, hipersonično oružje može da postigne pet puta veću brzinu od zvuka - ili oko 6.200 kilometara na sat.

Sve ove karakteristike čine ih težim za praćenje i presretanje.

Prema riječima Franka Gardnera, BBC dopisnika za sigurnost, ove hipersonične rakete su također zabrinjavajuće jer ostavljaju prostora za nagađanja - da li nose konvencionalnu visokoeksplozivnu bojevu glavu ili nuklearnu.

Sjeverna Koreja pridružila se malom broju zemalja, uz Sjedinjene Države i Kinu, u pokušaju da razvije hipersonične rakete.

Tokom inspekcije, Kim Jong Un je pozvao na jačanje „strateških vojnih snaga i u kvalitetu i u kvantitetu", prenio je južnokorejski list Jonhap.

To je prvi put od marta 2020. da je poznato da je on prisustvovao lansiranju rakete, a publicitet oko njegovog pojavljivanja je značajan, kažu analitičari.

- Dok je Kim vjerovatno nezvanično prisustvovao i drugim testovima u međuvremenu, ovo pojavljivanje i intervju s njim na prvoj stranici sjevernokorejskih novina Rodong Sinmun su važni - kaže za Reuters Čed O'Kerol, izvršni direktor Korejske grupe za rizik koja nadgleda Sjevernu Koreju.

Dodaje da to znači da Kim nije zabrinut zbog toga što je lično povezan sa ovim testovima novih tehnologija.

- I nije ga briga kako iz SAD vide sve ovo - napominje.

SAD i UN uporno šalju upozorenja i prijete sankcijama kako bi se testiranje oružja u Sjevernoj Koreji zaustavilo, ali Kim Jong Un im za sada prkosi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.