AMERIČKI MULTIMILIJARDER

Gejts: U budućnosti koronavirus bi se mogao tretirati kao gripa

Međutim, kad omikron prođe nekom zemljom, slučajevi će nestati, kazao je on

Gejts: Svake godine vakcinacija. ARHIV

Piše: A. O.

12.1.2022

Multimilijarder i suosnivač Mikrosofta Bil Gejts (Bill Gates) na Twitteru je vodio konverzaciju putem komentara sa Devi Sridhar, koja je profesorica, o trenutnom stanju s koronavirusom.

On je naime napisao kako ćemo se možda svake godine morati vakcinisati, te da bi se koronavirus uskoro mogao tretirati kao "sezonalna gripa".

Profesorica koja je sa Sveučilišta u Edinburgu uputila mu je nekoliko pitanja, koja su poslali njeni prijatelji. 



Gejts je pomenuo kako je omikron izazov za zdravstvene sisteme širom svijete te da će najteži slučajevi zaraze biti kod nevakcinisanih osoba.

- Međutim, kad omikron prođe nekom zemljom, slučajevi će nestati i koronavirus moći će se tretirati kao sezonska gripa - rekao je Gejts.


Važne stvari

On je dodao da će omikron stvoriti dobar imunitet barem za iduću godinu i da je malo vjerojatno da će doći do zaraznijeg soja koronavirusa. Ipak, rekao je, u to ne možemo biti sigurni.

Gejts se osvrnuo na trenutne probleme s vakcinama protiv ovog virusa kazavši da, iako sprječavaju teške posljedice koronavirusa, pa čak i smrt, postoje dvije važne stvari na kojima treba raditi.


Varijante virusa

Ono što se sada događa je da se čak i potpuno vakcinisani ljudi ponovno zaraze novim i jačim varijantama virusa koji se pojavljuju, a trajanje je još uvijek vrlo ograničeno.

Buduće vakcine, navodno bi trebale  spriječiti ponovnu infekciju i osigurati višegodišnje trajanje.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.