DIPLOMATIJA

Danas sastanak ruske delegacije sa zvaničnicima OSCE-a

Očekuje se da će i na današnjem susretu preovladati tema oko aktuelne situacije na istoku Ukrajine

U Beču će se susresti i delegacija Rusije s predstavnicima SAD, ali i Ukrajine i Gruzije, koje su, također, dio OSCE-a. Ilustracija

Piše: N. Aj.

13.1.2022

U Beču će se danas održati sastanak ruskih i zvaničnika OSCE-a. Ovo je treći u nizu sastanaka ove sedmice. Ruski zvaničnici u ponedjeljak su se sastali sa delegacijom SAD, a u srijedu s čelnicima NATO saveza.

Očekuje se da će i na današnjem susretu preovladati tema oko aktuelne situacije na istoku Ukrajine. U Beču će se susresti i delegacija Rusije s predstavnicima SAD, ali i Ukrajine i Gruzije, koje su, također, dio OSCE-a.

Akteri su prethodne sastanke označili kao "izuzetno teške, ali i sadržajne".

Dok je Zapad zabrinut zbog aktuelnog gomilanja ruskih trupa u blizini Ukrajine, Moskva želi spriječiti širenje NATO-a na istok.

Prema riječima Majkla Karpemtera (Michael Carpenter), američkog predstavnika pri OSCE-u, u Beču će se razgovarati o tome kako nastaviti diplomatski dijalog u narednim mjesecima.

Osim toga, poljski ministar vanjskih poslova Zbigniew Rau predstavit će prioritete svoje zemlje za ovogodišnje predsjedanje OSCE-om.

OSCE je jedini regionalni sigurnosni forum na kojem SAD i Rusija redovno sjede za istim stolom.

Posmatrači OSCE-a također prate situaciju u istočnoj Ukrajini, koju djelomično kontroliraju separatisti koje podržava Moskva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.