NAKON LANSIRANJA RAKETA

Bajdenova administracija uvela sankcije Sjevernoj Koreji

Američko ministarstvo trezora saopćilo je da te mjere imaju za cilj spriječiti napredovanje sjevernokorejskih programa naoružanja i omesti njene pokušaje da širi tehnologije naoružanja

Sankcije su usmjerene protiv šest Sjevernokorejaca, jednog Rusa i ruske firme za koje Vašington tvrdi da su odgovorni za nabavku roba za program iz Rusije i Kine. Agencije

N. Aj.

13.1.2022

Administracija Džoa Bajdena (Joe Biden) uvela je svoje prve sankcije Sjevernoj Koreji zbog njenog programa naoružanja nakon niza sjevernokorejskih lansiranja raketa, među kojima su i dva bila prošle sedmice.

Sankcije su usmjerene protiv šest Sjevernokorejaca, jednog Rusa i ruske firme za koje Vašington tvrdi da su odgovorni za nabavku roba za program iz Rusije i Kine.

Američko ministarstvo trezora saopćilo je da te mjere imaju za cilj spriječiti napredovanje sjevernokorejskih programa naoružanja i omesti njene pokušaje da širi tehnologije naoružanja.

Sjedinjene Države također su predložile da Vijeće sigurnosti UN-a stavi na crnu listu petoricu pojedinaca iz te grupe, za što bi trebao konsensuz komiteta za sankcije Sjevernoj Koreji.

Administracija američkog. predsjednika Džoa Bajdena bezuspješno pokušava da privoli Pjongjang na dijalog kako bi ga uvjerila da odustane od svojih programa nuklearnog i raketnog naoružanja otkako je preuzela dužnost u januaru prošle godine, prenosi AFP.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.