BORBA PROTIV KORONAVIRUSA

Premijer Australije: Politika prema ulasku nevakcinisanih u zemlju ostaje ista

Čeka se odluka hoće li prvom teniseru svijeta Novaku Đokoviću biti dopušteno da igra na Grand Slam turniru u Melburnu

Premijer Australije Scott Morrison. Agencije

N. Aj.

13.1.2022

Premijer Australije Scott Morrison rekao je da se oštra politika vlasti prema posjetiocima koji su ušli u zemlju nevakcinisani protiv koronavirusa nije promijenila dok se čeka odluka hoće li prvom teniseru svijeta Novaku Đokoviću biti dopušteno da igra na Grand Slam turniru u Melburnu.

U Melbourneu je, uz odlaganje, održan žrijeb za Australian Open, a deveterostruki šampion Đoković kao branilac naslova i prvi nosilac u prvom kolu igra protiv sunarodnjaka Miomira Kecmanovića.

Australski mediji špekulisali su da bi Đokoviću viza mogla biti ukinuta i da bi mogao biti deportovan, a premijer je rekao da će odluku o tome donijeti ministar za imigracije Alex Hawke.

Morrison je rekao da se politika Vlade u vezi sa vakcinacijom nije promijenila.

- Takva je politika Vlade i očekujemo da vlasti provode politiku - rekao je Morrison i podsjetio da nevakcinisani moraju dati prihvatljiv dokaz da se ne mogu vakcinisati iz medicinskih razloga.

Đoković je dobio medicinsko izuzeće od vakcinacije protiv koronavirusa, ali mu je odmah po dolasku u Melbourne ukinuta viza.

On se od tada nalazio u hotelu koji služi kao prihvatni centar za imigrante, a odmah po odbijanju vize njegov pravni tim je uložio žalbu na takvu odluku.

U ponedjeljak je Federalni sud donio presudu kojom se poništava odluka Vlade Australije o odbijanju vize, a Đoković se od tada slobodno kreće u Australiji i nastavio je s pripremama za turnir čiji je rekorder s devet titula.

On je naveo da je u decembru dok je boravio u Srbiji imao koronavirus i da se zbog toga nije vakcinisao.

Morrison se osvrnuo na jučerašnju izjavu ministra za imigracije koji je rekao da su Đokovićevi advokati nedavno podnijeli dokumente koji su utjecali na vrijeme donošenja odluke.

- To su lične ovlasti ministra Hawkea i u ovom trenutku ne želim davati komentare - naveo je Morrison.

Prema današnjim podacima u državi Victoria, u kojoj se održava Australian Open, zabilježeno je novih 37.169 slučajeva zaraze koronavirusom i 25 smrtnih slučajeva.

Turnir počinje u ponedjeljak, a Đoković bi osvajanjem novog trofeja u Australiji postao rekorder s 21 Grand Slam titulom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.