IZVJESTITELJ BUNDESTAGA

Ahmetović: Želimo aktivno raditi na stabilnosti i očuvanju mira na ovim prostorima

O očuvanju mira u Evropi odlučivat će se ne samo na ukrajinsko-ruskoj granici, već značajno i na zapadnom Balkanu, eksplicitno u Bosni i Hercegovini, poručio je mladi socijaldemokratski političar

Adis Ahmetović. spd

E. Ć.

13.1.2022

Adis Ahmetović, mladi socijaldemokratski političar, je zvanično preuzeo funkciju izvjestitelja Bundestaga za zapadni Balkan. Ahmetović se danas oglasio na Facebooku gdje je poslao snažnu poruku: Ojačajte Evropu, sačuvajte mir. 



Cilj implementirati socijaldemokratske principe mira

- Ojačajte Evropu, sačuvajte mir - snažnom i odgovornom ulogom Njemačke, poručio je Ahmetović, te nastavio:

- Sada je potvrđeno: ja ću biti zadužen za svoju frakciju u Komitetu za inostrane poslove kao reporter za apadni Balkan. Suočavamo se sa velikim međunarodnim izazovima. Naš cilj je implementirati socijaldemokratske principe mira i razumijevanja u konkretne akcije.

O očuvanju mira u Evropi odlučivat će se ne samo na ukrajinsko-ruskoj granici, već značajno i na zapadnom Balkanu, eksplicitno u Bosni i Hercegovini. Želim aktivno raditi na stabilnosti i očuvanju mira na ovim prostorima. Širenje EU treba da se desi - napisao je Ahmetović.

Odgovoran i za izvještavanje o upravljanju konfliktima

On je naveo da je, pored izvještavanja za zapadni Balkan, odgovoran i za izvještavanje o temi prevencije građanskih kriza, upravljanja konfliktima i povezanih akcija.

- Zbog toga sam imenovan za zamjenika izvjestitelja za regione Rusije, Južne Azije, Bliskog istoka Evrope, kao i za tematsku oblast Međunarodna klima, resursi, energija i politika zaštite okoliša. Puno hvala mojoj frakciji SPD na ukazanom povjerenju - dodao je Ahmetović.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.