ŠOKANTNO

Plastično smeće u Šri Lanki izazvalo smrt desetine slonova

Hvatanje divljih slonova smatra se krivičnim djelom i predviđa i smrtnu kaznu

Deponija na otvorenom prostoru u mjestu Palakadu u regiji Ampara. ILUSTRACIJA

A. O.

14.1.2022

Ekolozi i veterinari u Šri Lanki upozorili su da je plastično smeće na otvorenoj deponiji na istoku zemlje izazvalo smrt nekoliko desetina slonova i da predstavlja veliku prijetnju po njihove živote, piše Anadolija.

Veterinar Nihal Pušpakumara ukazao je na opasnost koju predstavlja deponija na otvorenom prostoru u mjestu Palakadu u regiji Ampara.

Konzumacija otpada

Pušpakumara je rekao da je najmanje 20 slonova preminulo u posljednjih osam godina zbog konzumacije plastičnog otpada na deponiji.

Njegovo upozorenje uslijedilo je nakon što su prije nekoliko dana uginula još dva slona na tom području.

On je kazao da je pregledima utvrđeno da je smrt slonova izazvana konzumacijom plastičnog smeća te je objasnio da se slonovi odlučuju na konzumaciju smeća zbog gladi i ugroženosti i sve veće smanjenosti njihovog prirodnog staništa.

Pushpakumara je naveo da slonovi gutaju oštre predmete, kao i plastiku pa im je zbog toga oštećen probavni sistem.

Otpad sakupljen iz devet obližnjih naselja odlaže se na deponiji uspostavljenoj 2008. godine u mjestu Palakadu, ali deponija je i dalje otvorena i smeće se ne reciklira.


Spriječiti slonove

Vlada Šri Lanke najavila je 2017. da će reciklirati smeće u područjima s divljim životinjama i poduzeti različite mjere kako bi spriječila slonove da gutaju plastiku. Međutim, ove mjere nisu poduzete u potpunosti.

Oni koji žive u selima u blizini deponija žale se da slonovi koji dolaze na tu deponiju ulaze i u sela, njihove bašte i poljoprivredna imanja.

Hvatanje divljih slonova na Šri Lanki smatra se krivičnim djelom i predviđa i smrtnu kaznu.

Procjenjuje se da u Šri Lanki ima oko 200 pripitomljenih i oko 7.500 divljih slonova.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.