BRITANSKI PREMIJER

Boris Džonson uputio izvinjenje kraljici Elizabeti

Iz njegovog kabineta je poslano izvinjenje zbog zabave uoči sahrane preminulog princa Filipa

Džonson i kraljica Elizabeta s jednog od ranijih susreta. agencije

E. Ć. / Fena

14.1.2022

Ured britanskog premijera Borisa Džonsona (Johnson) uputio je u petak formalno izvinjenje kraljici Elizabeti nakon što se saznalo da se osoblje u premijerovoj rezidenciji u Dauning Stritu zabavljalo do kasno u noć uz mnogo alkohola i to uoči sahrane preminulog princa Filipa (Philip), u vrijeme kada su druženja u zatvorenom prostoru bila zabranjena u jeku pandemije koronavirusa, prenosi "The Guardian".

Džonsonu prijeti najteža kriza u njegovom mandatu nakon gotovo svakodnevnih otkrića o nizu okupljanja tokom lokdauna zbog pandemije koronavirusa, zbog kojeg obični građani nisu imali prilike ni oprostiti se ni prisustvovati ukopu svoje umiruće rodbine.



Džonson se nalazi pod sve većim pritiskom

Izgradivši političku karijeru na preziru ustaljenih normi u društvu, Džonson se sada nalazi pod sve većim pritiskom zastupnika iz njegove Konzervativne stranke. Kritičari kažu da nije u stanju vladati i da je obmanuo parlament poričući da su se kršile epidemiološke mjere.


U neobičnom raspletu duge priče o kojoj sada bruji čitava Britanija, "Daily Telegraph" je u svom članku opisao zabave i druženja koja su se događala u Dauning Stritu, a posebno su izdvojili onaj od 16. aprila 2021., godine, samo dan prije sahrane princa Filipa.

- Jako je žalosno i sramotno da se ovo sve događalo u vrijeme nacionalne žalosti i Dauning Strit je uputio izvinjenje kraljici - rekao je Džonsonov glasnogovornik novinarima.

Kraljica Elizabeta se pridržavala epidemioloških mjera tokom pogrebne ceremonije

Džonson se tog dana nalazio u rezidenciji Čekersi nije bio pozvan ni na jedno okupljanje, dodao je glasnogovornik. "Daily Telegraph" piše da su pijanka i partijanje u Dauning Stritu bili toliko raskalašeni da je osoblje u nekom trenutku otišlo do obližnje trgovine kako bi kupili velike količine alkohola.

Proljevali su vino po tepisima u rezidenciji, a osoblje za čišćenje je zateklo i slomljenu ljuljačku premijerovog sina. Idućeg se dana kraljica Elizabeta oprostila od princa Filipa, svog supruga s kojim je u braku bila 73 godine, koji je preminuo u 99. godini.

Odjevena u crno i s crnom maskom preko lica, 95-godišnja Elizabeta izgledala je tužno sjedeći sama zbog strogog pridržavanja epidemioloških mjera tokom pogrebne ceremonije za princa Filipa koja se održala u dvorcu Vindsor.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.