NEZADOVOLJNI COVID-MJERAMA

U Poljskoj 13 članova medicinskog tima podnijelo ostavke zbog slabog uticaja na politiku

Riječ je o timu koji savjetuje poljskog premijera Moravieckog o pandemiji koronavirusa

Mateuš Moraviecki. agencije

E. Ć.

14.1.2022

Medicinski tim koji savjetuje poljskog premijera Mateuša Moravieckog (Mateusz Morawiecki) o pandemiji koronavirusa spao je sa 17 na četiri člana, pošto je 13 članova podnijelo ostavke.



Loš odnos naučnog i medicinskog stava

Kao razlog su naveli nedovoljan uticaj koji je nauka imala na politiku u borbi protiv pandemije, prenijela je tamošnja državna agencija "PAP".

- Loš odnos između naučnog i medicinskog stava i prakse postao je posebno očigledan u kontekstu veoma ograničenih mjera u jesenjem talasu koronavirusa, a zatim i nakon pojave nove varijante omirkon, uprkos ogromnom broju očekivanih smrtnih slučajeva - rekli su članova savjeta.


Blage mjere uprkos lošim brojkama

Poljska ima jednu od najvećih stopa smrtnosti u svijetu, ali uprkos tome, ova država je u posljednjem talasu pandemije uvela blaže mjere nego mnoge druge evropske zemlje, navodi "Reuters".

Inače, u ovoj državi je vakcinisano oko 56,4 posto populacije, što je ispod prosjeka Evropske unije. U Poljskoj je od početka pandemije zabilježeno ukupno 4,27 miliona slučajeva zaraze koronavirusom, a zabilježeno je oko 100.000 smrtnih ishoda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.