PRVO GLASANJE 24. JANUARA

Sve izglednije da će Berluskoni postati naredni predsjednik Italije

U Italiji, poslanici, senatori i predstavnici 20 regiona biraju predsjednika republike

N. Aj. / Fena

Silvio Berluskoni

Foto: Agencije


Sve je vjerovatnije da će se bivši italijanski premijer Silvio Berluskoni (Berlusconi) kandidovati za predsjednika na izborima koji počinju kasnije ovog mjeseca, nakon što su se italijanske stranke desnog centra složile oko njegove kandidature.

Manfred Veber (Weber), konzervativni njemački političar koji je na čelu grupe Evropske narodne partije (EPP), također je podržao Berluskonija u subotu.

Panevropski EPP se sastoji od konzervativnih partija i partija desnog centra sa cijelog kontinenta.

– Kao lider Evropske narodne partije, podržavam Berluskonija za predsjednika republike jer je pokazao da ima znanje da obavlja tu funkciju – rekao je Veber za list "Corriere della Sera".

U Italiji, poslanici, senatori i predstavnici 20 regiona biraju predsjednika republike, podsjeća dpa.

Za pobjedu je potrebna dvotrećinska većina u prva tri kruga glasanja. U četvrtom, dovoljna je apsolutna većina. Prvo glasanje zakazano je za 24. januar.

Vodeći članovi nekoliko desničarskih stranaka sastali su se u petak navečer u Berluskonijevoj rimskoj vili. Poslanici konzervativne stranke Forca Italia, krajnje desničarske Lega, desničarske Braće Italije i drugih složili su se da je 85-godišnji Berluskoni prava osoba da postane predsjednik.

Više o temi Silvio Berlusconi

BIVŠI ITALIJANSKI PREMIJER
Silvio Berluskoni opet primljen u bolnicu
NA VRH

Podijeli članak na