PODVODNA ERUPCIJA

Nakon erupcije vulkana u Tongi objavljeno upozorenje na cunami za SAD i Kanadu

Američka meteorološka služba izdala je upozorenje na cunami za zapadnu obalu SAD-a od Aljaske do Kalifornije i zapadnu obalu Kanade

E. T. / Anadolija

Izdato upozorenje

Foto: Anadolija


Nakon podvodne vulkanske erupcije koja je pogodila pacifičku državu Tonga, meteorološki centar izdao je upozorenje na cunami za zapadnu obalu Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kanade, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema saopštenju Centra za upozorenje na cunami američke meteorološke službe, upozorenje na cunami izdano je za zapadnu obalu SAD-a od Aljaske do Kalifornije i zapadnu obalu Kanade.

Pacifički centar za upozorenje na cunami objavio je da bi Havaji takođe mogli biti pogođeni, a šteta na ostalim ostrvima pogođenim cunamijem za sada je minimalna.

  • Izdato upozorenje od cunamija

    Izdato upozorenje od cunamija

    Foto: Anadolija


Vulkan, koji se nalazi 65 kilometara sjeverno od glavnog grada Tonge Nuku'alofa, počeo je izbacivati ​​pepeo, paru i plin u petak ujutro. Tonga je polinezijsko kraljevstvo s više od 170 ostrva.

Vlasti su saopštile da su vulkanske erupcije bile sedam puta jače od onih 20. decembra 2021. godine.

Kancelarija za hitne slučajeve Ministarstva unutrašnjih poslova Čilea izdala je upozorenje na cunami za ostrvo San Felix, arhipelag Juan Fernandez i Uskršnje ostrvo.

Više o:

SAD TOnga Cunami
NA VRH

Podijeli članak na