KONAČNA ODLUKA

Vrhovni sud SAD-a blokirao Bajdenov nalog o obaveznom vakcinisanju ili testiranju

Dopustili su da njegova administracija nametne posebne uslove za zdravstvene ustanove koje financiraju savezne vlasti

H. J. I.

Džo Bajden

Foto: Arhiva


Američki Vrhovni sud u četvrtak je blokirao plan predsjednika Džoa Bajdena (Joe Biden) o obaveznom vakcinisanju ili redovitom testiranju za zaposlenike velikih kompanija, no dopušta da njegova administracija nametne posebne uslove za zdravstvene ustanove koje financiraju savezne vlasti.

Sud je odluku donio nakon što je u prošli petak saslušao usmene argumente u pravnoj bitci oko privremenih naloga koje su u novembru izdale dvije savezne agencije kako bi povećale stopu vakcinisanosti na radnim mjestima u velikim kompanijama, a koji obuhvaćaju 80 miliona američkih radnika, i saveznim zdravstvenim ustanovama.

Sud, koji ima konzervativnu većinu, bio je podijeljen u oba slučaja. U prvom slučaju je šest sudija glasalo za blokadu naloga o obaveznom vakcinisanju ili testiranju na radnom mjestu, a u drugom slučaju je pet sudaca podržalo obvezu za zdravstvene radnike, dok je četiri bilo protiv. 

Liberalnoj većini se u drugom slučaju prudružilo dvoje sudija iz konzervativnih redova, Džon Roberts (John) i Bret Kavano (Brett Kavanaugh). Obveza se odnosi na 10,3 miliona radnika u 76.000 saveznih zdravstvenih ustanova.

Predsjednik Bajden u septembru je predstavio propise za povećanje stope vakcinisanja odraslih kao način borbe protiv pandemije, koja je usmrtila više od 845.000 Amerikanaca i opteretila privredu.

Više o temi SAD

BIVŠI PREDSJEDNIK SAD
Tramp održao skup u Arizoni, okupile se hiljade ljudi
NA VRH

Podijeli članak na