BRITANSKI PREMIJER

Boris Džonson najavio ukidanje TV pretplate, BBC-u prijeti kolaps

"BBC" godišnje preko TV pretplate dobija 3,2 milijarde funti, što čini najveći dio budžeta javnog servisa

Džonson: Taktika za skretanje pažnje ili prilagođavanje zbog širenja striming kanala?. Twitter

E. Ć.

17.1.2022

Britanski premijer Boris Džonson (Johnson) rekao je kako namjerava ukinuti televizijsku pretplatu u toj zemlji, što je izazvalo lavinu kritika opozicije, a neki, poput Lusi Pauel (Lucie Powell), to vide kao taktiku skretanja pažnje sa svoje zabave tokom lokdauna.



Sve veći značaj striming kanala

Ministrica kulture Nadin Doris je najavila planove za ukidanjem TV pretplate od 2027. godine i obrazložila da je takva odluka uslovljena sve većim značajem striming kanala. 

Ona je rekla da će cijena godišnje pretplate, koju treba platiti kako bi se dobio pristup televizijskom programu uživo i servisu iPlayer, ostati 159 funti do 2024. prije nego što se malo poveća za iduće tri godine.

- Ovo je posljednja objava o plaćanju pretplate. Dani kad su starijim osobama prijetili zatvorskim kaznama i stalno im kucali na vrata da provjere plaćaju li su završeni. Vrijeme je da porazgovaramo o novim načinima finansiranja te o podržavanju i prodaji sjajnog britanskog sadržaja - poručila je Doris.

BBC će biti prisiljen otpuštati radnike

Inače, TV pretplata je već dugo trn u oku konzervativcima. Boris Džonson je još 2019. najavio reformu sistema TV pretplate.

Međutim, "The Guardian" navodi kako "BBC" godišnje preko TV pretplate dobija 3,2 milijarde funti, što čini najveći dio budžeta javnog servisa. Hiljade radnih mjesta bi moralo biti ukinuto i brojni programi ugašeni. Takođe, ovaj potez će BBC prisiliti da zatvori određene servise i dodatno smanji troškove, piše "Guardian".

U Velikoj Britaniji svako domaćinstvo godišnje izdvoji 159 funti za TV pretplatu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.