POTOMCI UBIJENOG BORCA

Porodica Martina Lutera Kinga će predvoditi marš za prava birača u Vašingtonu

U sklopu godišnjeg hoda za mir, Kingova porodica i više od 100 nacionalnih i lokalnih organizacija za zaštitu građanskih prava planira preći preko Memorijalnog mosta Fredrika Daglasa

Zakon bi trebao proširiti glasanje poštom, pojačati nadzor izbora u državama s historijom rasne diskriminacije i pooštriti pravila finansiranja političkih kampanja. twitter

E. Ć. / Fena

18.1.2022

Potomci ubijenog borca za građanska prava u Sjedinjenim Državama, Martina Luter Kinga Džuniora (Luther Jr.) i njihovi pristaše krenuli su u ponedjeljak u marš u Vašingtonu kako bi primorali demokrate Džoa Bajdena (Joe Biden) da izglasaju zakon koji će štititi biračka prava, prenosi "Reuters".



Neometano biračko pravo

U sklopu godišnjeg hoda za mir, Kingova porodica i više od 100 nacionalnih i lokalnih organizacija za zaštitu građanskih prava planira preći preko Memorijalnog mosta Fredrika Daglasa (Frederick Douglas) i uputiti se u središte Vašingtona.

Marš dolazi nakon razočaravajuće sedmice za Bajden (Joe Biden)koji nije uspio pridobiti demokratske senatore na Kapitolu da se izmjeni procedura koja bi omogućila da se nadglasaju republikanci koji se protive usvajanju zakona. 

Na skupu u ponedjeljak prije marša, Kingov sin Martin Luter King III. pohvalio je demokrate radi izglasavanja infrastrukturnog zakona prošle godine, no zamolio ih je da proguraju i zakon o glasačkim pravima.

- Bili ste uspješni s infrastrukturom, što je bila sjajna stvar - rekao je King pred stotinama ljudi, te dodao:

- No trebamo da iskoristite tu istu energiju da se pobrinete da svi Amerikanci imaju neometano biračko pravo.

Restrikcije na snazi od optužbi Trampa

Zakon bi trebao proširiti glasanje poštom, pojačati nadzor izbora u državama s historijom rasne diskriminacije i pooštriti pravila finansiranja političkih kampanja. 

Pristaše demokrata kažu da je to potrebno da bi se usprotivilo valu novih restrikcija biračkoga prava u republikanskim saveznim državama koje prema izbornim promatračima otežavaju manjinama i siromašnima da predaju svoje glasačke listiće.

Nove restrikcije stupile su na snagu nakon lažnih tvrdnji bivšeg predsjednika Donalda Trampa (Trump) da je njegov izborni poraz iz 2020. godine rezultat prevare.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.