ZATEZANJE ODNOSA

Američki senatori Ukrajini obećali oružje, Kanada rasporedila mali kontingent specijalnih snaga

Naša poruka je: Bit će posljedica ako Putin odluči prekršiti svetost ove demokratije, dodala je senatorica Ejmi Klobučar

Ukrajini obećano oružje. Agencije

N. Aj.

18.1.2022

Dvostranačka skupina senatora Sjedinjenih Država obećala je solidarnost i oružje prilikom posjeta Kijevu u ponedjeljak, pritom upozorivši ruskog predsjednika Vladimira Putina da ne pokreće novu vojnu ofanzivu na Ukrajinu. Istovremeno, Kanada je rasporedila mali kontingent specijalnih snaga u Ukrajinu, piše agencija Hina.

Odbrana života

- Mislim da je Putin napravio najveću grešku u svojoj karijeri potcijenivši koliko će se narod Ukrajine hrabro boriti protiv njega ako izvrši invaziju. Nametnut ćemo ozbiljne ekonomske sankcije, ali što je još važnije, dat ćemo narodu Ukrajine oružje, smrtonosno oružje koje im je potrebno za odbranu života - rekao je američki senator Ričard Blumental (Richard Blumenthal) novinarima nakon sastanka izaslanstva s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

Dodao je kako bi to oružje moglo uključivati protutenkovske projektile "Javelin", rakete "Stinger", malokalibarsko oružje i čamce. 

- Naša poruka je: Bit će posljedica ako Putin odluči prekršiti svetost ove demokratije - dodala je senatorica Ejmi Klobučar (Amy Klobuchar).

Kijev i njegovi zapadni saveznici oglasili su alarm nakon što je Rusija okupila desetke hiljada vojnika u blizini ukrajinskih granica i pritisnula Sjedinjene Države na sigurnosna jamstva, uključujući blokadu pridruživanja Ukrajine NATO savezu.

Sjedinjene Države bile su najmoćniji podupirač Ukrajine u sukobu s Moskvom nakon ruske aneksije Krima 2014. i izbijanja rata u istočnoj Ukrajini. Rusija poriče planiranje novog vojnog napada.

Rješavanje napetosti

Kanada je rasporedila mali kontingent specijalnih snaga u Ukrajinu, izvijestio je u ponedjeljak kanadski "Global News", nakon što su sigurnosni razgovori prošle sedmice završili bez pomaka u rješavanju napetosti između Moskve i Kijeva.

Prisutnost kanadskih specijalnih snaga dio je pokušaja saveznika iz NATO-a da odvrate rusku agresiju u Ukrajini i identificiraju načine pomoći ukrajinskoj vladi, izvijestio je "Global News", pozivajući se na neodređene izvore. Postrojba je također dobila zadatak da pomaže u razvoju evakuacijskih planova za kanadsko diplomatsko osoblje u slučaju invazije punog razmjera, naveo je "Global News", prenosi Reuters.

Glasnogovornik zapovjedništva Kanadskih snaga za specijalne operacije rekao je kako ne može potvrditi vijest, ali da su od jeseni 2020. periodički podržavali ukrajinske sigurnosne snage. Kanadska ministrica vanjskih poslova Melani Džoli (Melanie Joly) boravila je u Kijevu kako bi razgovarala o naporima za odvraćanje Rusije od "agresivnih akcija" te se u ponedjeljak sastala s ukrajinskim premijerom Denisom Šmigalom (Denys Shmygal).

Kanada, koja je treća po broju ukrajinskih stanovnika na svijetu nakon Ukrajine i Rusije, održava misiju obuke u zapadnoj Ukrajini od 2015. godine. Vlasti su u nedjelju pozvale Kanađane da izbjegavaju putovanja u Ukrajinu koja nisu nužna, pozivajući se na "rusku agresiju".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.