OSVOJILA APSOLUTNU VEĆINU

Sasolijeva nasljednica: Roberta Metsola izabrana za predsjednicu Evropskog parlamenta

Maltežanka Roberta Metsola, Šveđanka Alice Kuhnke i Španjolka Sira Rego su u utrci

Roberta Metsola. Agencije

N. Aj.

18.1.2022

Roberta Metsola je izabrana da naslijedi Davida Mariu Sasolija (Sasolli) na mjestu predsjednika Evropskog parlamenta. Osvojila je apsolutnu većinu od 458 glasova.

Metsola, član desničarske grupe EPP sa Malte, bila je među četiri kandidata za tu poziciju, pored Španjolke Sire Rego (radikalna ljevica), Poljaka Kosme Zlotowskog (ECR, euroskeptici) i Šveđanke Alice Bah Kuhnke (Zeleni).

Alice je bila najbliži kandidat, osvojivši 101 glas, dok je Sira osvojila 58.

Kandidati su danas u Strazburu iznijeli svoje argumente zašto bi trebali nasijediti Sasolija, koji je preminuo 11. januara i čiji je mandat istekao ove sedmice.

Metsola je poslanik u Evropskom parlamentu od 2013. i potpredsjednik Parlamenta od 2020. Ona je nedavno stekla vidljivost preuzimanjem dužnosti od Sasolija, koji je nekoliko sedmica bio odsutan iz Doma zbog bolesti.

Ali majka četvero djece također je izazvala kritike nekih svojih kolega zbog svojih stavova protiv pobačaja, koji su široko rasprostranjeni na Malti, posljednjoj zemlji EU u kojoj je abortus još potpuno ilegalan.

Svjesna rezervi koje je izazvala po ovom pitanju, rekla je da će njena "dužnost biti da zastupa stav parlamenta", uključujući i seksualna i reproduktivna prava.

Tradicionalno, izbori na sredini mandata za Evropski parlament gotovo su se uvijek izmjenjivali između ljevice i desnice.

Metsola će biti treća žena koja će predsjedavati skupštinom od 705 članova, nakon Francuskinje Simone Veil (1979-1982) i Nicole Fontaine (1999-2002).


Da bi bio izabran, kandidat mora dobiti apsolutnu većinu glasova tajnim glasanjem. Ako se nakon tri kruga glasanja ne dobije apsolutna većina, organizuje se četvrti krug sa dva kandidata koja su dobila najviše glasova u prethodnom krugu.

Glasanje je obavljeno na daljinu, zbog zdravstvene situacije.

Osim predsjednika, na sjednici će biti izabrano najmanje 14 potpredsjednika, na period od dvije i po godine. Pozicije šefova parlamentarnih odbora i evropskih delegacija također će biti obnovljene, što će podstaći žestoko pregovaranje između političkih grupa.

Prema poslovniku parlamenta, predsjednik ima niz ovlaštenja, uključujući i odlučivanje o prihvatljivosti tekstova i amandmana koji se podnose skupštini na glasanje, pored vođenja debate. On ili ona također predstavlja instituciju na evropskim samitima 27 država članica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.