NAPETOST

Sastanak Lavrov - Berbok: Više od 100.000 ruskih vojnika posljednjih sedmica bez razloga utvrđeno u blizini Ukrajine

Spremni smo se upustiti u ozbiljan dijalog prema međusobnim sporazumima i koracima koji će ojačati našu zajedničku evropsku sigurnost, kazala je ona Nerbok

Berbok i Lavrov. Agencije

E. Ć. / Anadolija

18.1.2022

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov razgovarao je o situaciji na rusko-ukrajinskoj granici s njemačkom ministricom vanjskih poslova Analenom Berbok (Analena Baerbock), javlja Anadolu Agency (AA).




Berbok upozorava na ruske vojnike u blizini Ukrajine

Lavrov i Berbok održali su konferenciju za novinare nakon sastanka u glavnom gradu Rusije, Moskvi, a jedna od glavnih tema bila je situacija na granici rusko-ukrajinske granice.

- Više od 100.000 ruskih vojnika i vojne opreme posljednjih je sedmica bez razloga utvrđeno u blizini Ukrajine i teško je to ne vidjeti kao prijetnju - kazala je Berbok, te je napomenula da Rusija želi sigurnosne garancije od zapadnih zemalja.

- Spremni smo se upustiti u ozbiljan dijalog prema međusobnim sporazumima i koracima koji će ojačati našu zajedničku evropsku sigurnost - kazala je ona.


Njemačka je blokirala certifikaciju kontroverznog gasovoda "Sjeverni tok 2".

- Njemačka vlada je naglasila da bi upotreba energije kao oružja imala određene posljedice - rekla je Berbok, te naglasila da se zalažu za "stabilne" odnose s Rusijom.

Lavrov istakao da Rusija ne stvara novu krizu

Ruski ministar vanjskih poslova Lavrov je, s druge strane, izjavio da su na sastanku s Berbok razgovarali o pitanju istočne Ukrajine te rekao kako imaju zajedničko shvaćanje da nema alternativnih sporazuma u odnosu na sporazume iz Minska u vezi s Ukrajinom.

- Naglasili smo našim partnerima da su neprihvatljivi pokušaji da se Ruska Federacija učini stranom u ovom pitanju i da se Rusija okrivi za nedostatak napretka u provedbi sporazuma iz Minska. Očekujemo da će naši njemački kolege utjecati na Kijev da ispuni svoje obaveze - kazao je Lavrov.

On je istakao da Rusija premješta vojne snage na svom teritoriju.

- Objasnili smo da izjave zapadnih političara o napetosti znače da su naši vojnici na našim prostorima i da se organiziraju potrebne vojne aktivnosti, kao i svaka država. Također smo objasnili da ne možemo prihvatiti nikakav zahtjev u vezi s djelovanjem naših oružanih snaga na našem teritoriju.


Lavrov je istakao da Rusija nije izmislila izgovor za stvaranje nove krize.

- Želimo samo jedno, pedantna provedba postignutih sporazuma. To uključuje sporazume iz Minska koje je sabotirala Ukrajina i zajedničku sigurnosnu arhitekturu u Evropi. 

Ne prijetimo nikome, ali čujemo izjave u kojima se prijeti nama. Nadam se da sve ovo odražava emocije koje stvaraju određene snage u zapadnim zemljama - rekao je Lavrov, te naglasio da će pokušaji politizacije ovog projekta imati suprotan učinak.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.