AMERIČKI I RUSKI DRŽAVNICI

Blinken i Lavrov će se sastati u petak u Ženevi

Blinken je danas razgovarao sa Lavrovom i založio se za deeskalaciju, a potom su se dvojica diplomata saglasila da bi bilo korisno da se lično susretnu

Blinken i Lavrov s jednog od ranijih susreta. Reuters

E. Ć.

18.1.2022

Američki državni sekretar Entoni Blinken (Antony) pokušat će da smiri tenzije sa Moskvom oko Ukrajine kada se u petak bude sastao sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom u Ženevi nakon susreta sa ukrajinskim državnim vrhom u Kijevu i evropskim zvaničnicima u Berlinu, javio je "Reuters".

Moskva poriče da planira ofanzivu na Ukrajinu

Blinkenova diplomatska turneja planirana je u jeku zabrinutosti Ukrajine i njenih zapadnih saveznika izazvane raspoređivanjem desetina hiljada ruskih vojnika duž rusko-ukrajinske granice, ali kao i prethodnih dana, zvanična Moskva poriče da planira vojnu ofanzivu na Ukrajinu, navodi britanska agencija.

- Sjedinjene Američke Države ne žele sukob, mi želimo mir - poručio je danas jedan visoki zvaničnik Stejt departmenta i ocijenio da predsjednik Rusije Vladimir Putin ima dovoljno moći da preduzme korake ka deeskalaciji krize kako bi SAD i Rusija mogle da nastave da grade odnos koji nije zasnovan na neprijateljstvu ili krizi.

Blinken u Kijevu, pa sa transatlantskim partnerima

Blinken će se sutra sastati sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim i ministrom spoljnih poslova Dmitrom Kulebom, a zatim će se u Berlinu sastati sa njemačkom ministarkom spoljnih poslova Analenom Berbok (Annalena Baerbock) i kasnije sa transatlantskim partnerima, odnosno predstavnicima Velike Britanije, Francuske i Njemačke.


Američki državni sekretar će voditi razgovore o temi zajedničkih napora za odvraćanje Rusije od agresije na Ukrajinu i o riješenosti saveznika i partnera SAD da nametnu teške ekonomske sankcije Rusiji i izazovu ogromne negativne posljedice, navodi se u saopćenju Stejt departmenta.

Nakon tih sastanaka Blinken bi u petak trebalo da se sastane i sa ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom u Ženevi kako bi se napravio diplomatski pomak iz trenutne situacije, potvrdio je visoki zvaničnik Stejt departmenta. Sekretar Blinken je danas razgovarao sa Lavrovom i založio se za deeskalaciju, a potom su se dvojica diplomata saglasila da bi bilo korisno da se lično susretnu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.