KOBNA ZABAVA U REZIDENCIJI

Od miljenika stranke do izglasavanja nepovjerenja: Džonson na udaru sve težih kritika

Čak 20 konzervativnih zastupnika koji su svoja mjesta u parlamentu osvojila na posljednjim parlamentarnim izborima 2019. godine planiraju podnijeti svoja pisma nepovjerenja Džonsonu

Boris Džonson: Bez odgovora iz njegovog ureda. Twitter

E. Ć.

19.1.2022

Prema navodima izvještaja, britanski premijer Boris Džonson (Johnson) nalazi se na rubu izglasavanja nepovjerenja nakon žestokih reakcija iz redova Konzervativaca zbog tvrdnji da su se u njegovoj rezidenciji održavale zabave za vrijeme karantine, prenosi "Reuters".

Čak 20 konzervativnih zastupnika koji su svoja mjesta u parlamentu osvojila na posljednjim parlamentarnim izborima 2019. godine planiraju podnijeti svoja pisma nepovjerenja Džonsonu, navodi "Telegraph", dok Džonsonov ured nije htio davati komentare.

Prije samo dvije godine Boris Džonson je bio miljenik svoje stranke nakon što je osigurao najveću konzervativnu većinu od Margaret Tačer (Thatcher) 1987. godine, a što mu je omogućilo da ispuni obećanje da će Veliku Britaniju izvući iz Evropske unije. Nakon toga, odnos se pogoršavao, a sve je kulminiralo zabavom u Dauning Stritu, dok su ljudi bili zatvoreni u kućama zbog Covid-mjera.


Kako bi izazvali promjenu, odnosno izazov, vodstva, 54 od 360 konzervativnih zastupnika u parlamentu moraju napisati pisma nepovjerenja predsjedniku stranačkog odbora. Pisma su povjerljiva, a jedina osoba koja će znati koliko je zastupnika napisalo pismo je predsjednik odbora.

Podrška javnosti je zbog skandala naglo pala i Džonsonu i Konzervativnoj stranci, piše "Hina".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.