FRANCUSKI PREDSJEDNIK

Makron: Evropa ne može okrenuti leđa zapadnom Balkanu

Moramo biti politički iskreni prema Evropi, Evropi u kojoj je mjesto zemljama zapadnog Balkana, moramo ponovo pogledati način na koji Evropa funkcionira i oblik Evrope, kazao je Makron

E. Ć. / Fena

Emanuel Makron

Foto: Twitter


Na početku francuskog predsjedavanje Evropskom unijom, predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) je rekao da EU mora preispitati svoje odnose sa zapadnim Balkanom i ponuditi "iskrene" prilike za pridruživanje bloku.

Zemlje zapadnog Balkana imaju rane

Makron kaže da Evropa ne može okrenuti leđa zapadnom Balkanu i tragičnoj prošlosti, ali i blistavoj budućnosti u srcu evropskog kontinenta.

- Oni imaju rane, koje nam pokazuju koliko mir može biti krhak i koliko naša unija može biti jaka. Zato danas želimo da razmišljamo o našim odnosima sa zemljama zapadnog Balkana, i da im damo jasnu perspektivu pristupanja Evropskoj uniji - kazao je Macron.

- Moramo biti politički iskreni prema Evropi, Evropi u kojoj je mjesto zemljama zapadnog Balkana, moramo ponovo pogledati način na koji Evropa funkcionira i oblik Evrope. Zato konferenciju o budućnosti Evrope treba povezati sa konferencijom o zapadnom Balkanu - dodao je francuski predsjednik.

Sigurnost kontinenta ne smije biti upitna

Makron je rekao da zemlje Evropske unije moraju zajedno raditi na novom sporazumu o stabilnosti i sigurnosti o kojem bi potom mogle razgovarati s Rusijom, prenosi "Swiss Info".

Osvrćući se na "napore destabilizacije" na kontinentu, Makron je, govoreći dok Francuska počinje predsjedavati EU, rekao da Evropa želi pronaći politički odgovor na sukob u Ukrajini.

- Sigurnost našeg kontinenta ne smije biti upitna - rekao je Makron misleći na Rusiju i dodao da Evropa mora da definiše sopstvene sigurnosne standarde.

Ranije je američki državni sekretar Entoni Blinken (Antony), koji je doputovao u Kijev na razgovore, upozorio da bi Rusija mogla pokrenuti novi napad u "vrlo kratkom roku".

EU također mora predložiti novi savez afričkim zemljama, rekao je on, dodajući da će EU i afričke zemlje o tome razgovarati na samitu u februaru.

Više o temi Emmanuel Macron

PRVI ČOVJEK FRANCUSKE
Makron upozorio nevakcinisane: Otežat ću vam život
NA VRH

Podijeli članak na