FONDACIJA GENESIS

Nagrada od milion dolara tvorcu Pfizer vakcina, novac će biti doniran

Zbog liderstva, odlučnosti i spremnosti da se u rekordnom vremenu suoči s rizicima u razvoju vakcine, Albert Burla (Bourla) ovogodišnji je dobitnik prestižne izraelske nagrade

Burla: Doprinos čovječanstvu. EPA

Avaz.ba

19.1.2022

Zbog liderstva, odlučnosti i spremnosti da se u rekordnom vremenu suoči s rizicima u razvoju vakcine, direktor kompanije “Pfizer”, Albert Burla (Bourla) ovogodišnji je dobitnik prestižne izraelske nagrade, koju dodjeljuje Fondacija Genesis. Nagrada, čija je novčana vrijednost milion dolara, dodjeljuje se za “profesionalna dostignuća, doprinos čovječanstvu i posvećenosti jevrejskim vrijednostima”, a dobitnika je izabrala većina od 200.000 stanovnika iz 71 države putem online glasanja.

U saopćenju fondacije se ističe da je Burla, za razliku od drugih direktora kompanija koje su po izbijanju pandemije započele proces proizvodnje vakcina, odbio milijarde dolara subvencija od SAD-a, kako bi izbjegao birokratske procedure i razvoj vakcine učinio što bržim. Direktor “Pfizera”, Albert Bourla nagradu je odlučio donirati Jevrejskoj zajednici u rodnoj Grčkoj, u znak sjećanja na svoje roditelje, preživjele žrtve holokausta i zajednicu zaslužnu za njegovo sjećanje na holokaust u Grčkoj. Bourla je rođen u Solunu i dijete je roditelja koji su u Drugom svjetskom ratu bili među 2.000 preživjelih, od oko 50.000 grčkih Jevreja.

Raniji dobitnici nagrade su biznismen i bivši gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg (Michael Bloomberg), glumac Majkl Daglas (Micheal Douglas), violinista Icak Perlman (Itzhak Perlman), vajar Aniš Kapur (Anish Kapoor), vlasnik Patriota Nova Engleska Robert Kraft, glumica Natali Portman (Natalie) i sovjetski politički zatvorenik Natan Šaranski (Natahn Sharansky).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.