PREDSJEDNIK SAD

Bajden uvjeren da Rusija sprema akciju u Ukrajini: Platit će visoku cijenu, to će imati razorne posljedice

Bajden je otkrio da u NATO postoji podijeljenost u odgovoru na eventualni ruski upad u Ukrajinu

Džo Bajden: Govorio na konferenciji povodom prve godine predsjedničkog mandata. Twitter

E. Ć.

20.1.2022

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden (Joe Biden) obratio se naciji na konferenciji u Bijeloj kući povodom prve godine njegovog predsjedništva. Tom prilikom se dotakao i krize koja tinja između Ukrajine i Rusije.

- Ako Rusija ode u Ukrajinu, to će imati razorne posljedice. Pretpostavljam da će Putin krenuti prema Ukrajini, rekao je Bajden otkrivši da misli da će Rusija napasti Ukrajinu, te dodao:

- Invazija bi bila najvažnija stvar koja se dogodila u svijetu u smislu rata od Drugog svjetskog rata i mogla bi izmaći kontroli. Rusija će vojno nadvladati u invaziji, ali će pretrpiti velike gubitke. Ovo nije samo vojna šetnja za Rusiju, platit će visoku cijenu, odmah, kratkoročno, srednjeročno i dugoročno. 

Američki predsjednik je uvjeren da Rusija uveliko sprema akciju u Ukrajini, te je poručio da će svako kretanje ruskih snaga preko granice tretirati kao invaziju, što neće proći nekažnjeno. Bajden je otkrio da u NATO postoji podijeljenost u odgovoru na eventualni ruski upad u Ukrajinu.



Podsjećamo, američki državni sekretar Entoni Blinken (Antony) se jučer u Kijevu sastao sa predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim. Blinken je pozdravio posvećenost Ukrajine mirnom rješavanju problema.

Planirano je da se u petak u Ženevi sastane i sa Sergejem Lavrovom, ministrom vanjskih poslova Rusije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.