GOTOVO JEDNOGLASNO

Francuski parlament usvojio Rezoluciju: Postupanje Kine prema Ujgurima je genocid

Rezolucija također poziva francusku vladu da poduzme "potrebne mjere unutar međunarodne zajednice i u svojoj vanjskoj politici prema Narodnoj Republici Kini" kako bi zaustavila akcije Pekinga

E. Ć. / Fena

Francuski parlament: Rezoluciju podržala stranka Republika u pokretu predsjednika Emanuela Makrona

Foto: Twitter


Donji dom francuskog parlamenta usvojio je u četvrtak Rezoluciju kojom se osuđuje genocid Kine nad Ujgurima, manjinskom muslimanskom skupinom u regiji Ćinjiang.

Neobvezujuća Rezolucija, koju su predložili opozicioni socijalisti, ali koju je također podržala stranka Republika u pokretu predsjednika Emanuela Makrona (Emmanuel Macron), usvojena je gotovo jednoglasno samo nekoliko dana prije početka Zimskih olimpijskih igara u Pekingu.

U Rezoluciji Narodne skupštine Francuske stoji da je "nasilje koje je Narodna Republika Kina počinila nad Ujgurima zločin protiv čovječnosti i genocid", prenosi AFP.

Rezolucija također poziva francusku vladu da poduzme "potrebne mjere unutar međunarodne zajednice i u svojoj vanjskoj politici prema Narodnoj Republici Kini" kako bi zaustavila akcije Pekinga.

- Kina je velika sila. Volimo kineski narod. Ali odbijamo se podvrgnuti propagandi režima koji se oslanja na naš kukavičluk i našu pohlepu kako bi počinio genocid koji je očigledan sada - rekao je čelnik Socijalističke stranke Olivier Faure.

Više o temi Francuska

LIČNOST DANA
Sead Kolašinac: Novi izazov
NA VRH

Podijeli članak na